Από τότε που υπάρχει, ο άνθρωπος ονειρεύεται να πετάξει μια μέρα στον ουρανό σαν το πουλί. Με φτερά δικά του, όχι «δανεικά» από αεροπλάνο ή ανεμόπτερο…


Α ν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει πλησιάσει τούτο το όνειρο, αυτός είναι ο Ελβετός Ιβ Ροσί- ο επονομαζόμενος και Ίκαρος των Άλπεων.

Ο 47χρονος Ροσί διάγει τρόπον τινά διπλή ζωή. Η δουλειά του είναι να πιλοτάρει επιβατηγά αεροσκάφη της Swiss Αir. Το πάθος του είναι να πετάει ψηλά στον ουρανό, εξοπλισμένος μόνο με δύο φτερά από Κevlar, τέσσερις μικροσκοπικούς κινητήρες και ένα κράνος. «Όταν πιλοτάρω ένα Αirbus», λέει,

ΙΒ ΡΟΣΙ

Τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε να πετάξει πάνω από τις Ελβετικές Άλπεις έξι ολόκληρα λεπτά

«ο κίνδυνος είναι μηδαμινός. Μέσα σε ένα Αirbus δεν έχω απολύτως τίποτε να αποδείξω. Όταν έχεις επιβάτες δεν κάνεις τον έξυπνο. Όταν είσαι μόνος όμως είναι τελείως διαφορετικό… Μου αρέσει που μου λένε ότι είμαι λίγο τρελός! Στην κοινωνία μας κανείς δεν θέλει πλέον να αναλαμβάνει ρίσκα. Προσωπικά, παίρνω υπολογισμένα ρίσκα τα οποία μπορεί να με οδηγήσουν στον τάφο. Όμως μου αρέσει αυτό που κάνω, εμπεριέχει κάποιο μεγαλείο».

Την πρώτη φορά που αποπειράθηκε να πετάξει, το 2004, ο Ροσί απέτυχε. Τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε να πετάξει πάνω από τις Ελβετικές Άλπεις έξι ολόκληρα λεπτά. Χρειάζεται ακόμα να πέφτει στο κενό από κάποιο αεροπλάνο προτού η εφεύρεσή του, την οποία έχει ονομάσει Jet Μan (Ο Άνθρωπος Τζετ), να τον κρατήσει στον αέρα. Χρειάζεται ακόμα επίσης να χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο για την προσγείωση.

Η γραφειοκρατία

Μπορεί όμως να πετά με ταχύτητα που φτάνει έως τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, να αλλάζει κατεύθυνση κινώντας απλώς το σώμα του, και να αψηφά τον νόμο της βαρύτητας ανεβαίνοντας ψηλότερα έως και κατά 1.000 πόδια το λεπτό. Όνειρό του να καταφέρει μια μέρα να απογειωθεί από το έδαφος, να σκαρφαλώσει κάθετα στον ουρανό, σαν τα μαχητικά που πιλοτάριζε άλλοτε, και να μείνει εκεί ψηλά όση ώρα θέλει. Θα χρειαστεί πιο ισχυρούς κινητήρες και ελαφρύτερα φτερά. Είναι βέβαιος πως θα το καταφέρει. Το μόνο που τον πτόησε κάποια στιγμή ήταν ο ελβετικός νόμος: τον κατηγόρησαν πως το αεροσκάφος είναι… αδήλωτο και του είπαν πως για να πετάς χρειάζεσαι άδεια. «Όχι, για να πετάς χρειάζεσαι φτερά», τους απάντησε. Και τους έπεισε.

LΙΝΚ:

Το μόνο όριο είναι ο ουρανός


● ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: O Δαίδαλος και ο Ίκαρος διαφεύγουν από την Κρήτη με φτερά φτιαγμένα από πούπουλα και κερί. Ο Ίκαρος πέφτει στη θάλασσα και σκοτώνεται.

● 1485: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδιάζει το Ορνιθόπτερο, μια ιπτάμενη μηχανή που μοιάζει με πουλί, και ένα αλεξίπτωτο. Κανένα δεν δοκιμάζεται.

●1783: Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λενορμάντ εφευρίσκει το πρώτο επιτυχημένο αλεξίπτωτο.

● 1896: Ο Γερμανός μηχανικός Ότο Λίλιενταλ σκοτώνεται έπειτα από 2.000 πτήσεις από τεχνητό λόφο με αυτοσχέδια μονοπλάνα και διπλάνα ανεμόπτερα.

● 1903: Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν με επιτυχία την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση.

● ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006: Ο Ιβ Ροσί πετά έξι λεπτά επάνω από τις Ελβετικές Άλπεις.