Ανησυχία προκαλεί στους καταναλωτές ο εντοπισμός αυξημένων επιπέδων

βενζολίου – ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος – σε 230 διαφορετικά αναψυκτικά

τα οποία πωλούνται στη Βρετανία και τη Γαλλία. Οι αρμόδιες αρχές εμφανίζονται

καθησυχαστικές. Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι πολλά.

Στα σούπερ μάρκετ. H Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών επιμένει ότι οι

ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική

Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών κατόπιν εντολής της βρετανικής Υπηρεσίας Ελέγχου

και Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) η οποία θορυβήθηκε εξαιτίας του εντοπισμού

αυξημένων επιπέδων βενζολίου σε ορισμένα αναψυκτικά στις ΗΠΑ! Τα επίπεδα του

βενζολίου που εντοπίστηκαν στα 230 αναψυκτικά (τα οποία δεν αποκαλύπτονται)

φτάνουν ακόμα και τα οκτώ μέρη ανά δισεκατομμύριο, την ώρα που το επιτρεπόμενο

όριο βενζολίου στο πόσιμο νερό είναι μόλις ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο. Παρά

ταύτα, η Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών επιμένει πως οι ποσότητες είναι

μικρές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

H ρύπανση

Ως επιχείρημα, μάλιστα, αναφέρει πως ο κάτοικος μιας μεγαλούπολης

«καταναλώνει» κατά μέσον όρο καθημερινά εξαιτίας των καυσαερίων 400

μικρογραμμάρια βενζολίου· αυτό ισοδυναμεί με κατανάλωση 50 λίτρων αναψυκτικού

περιεκτικότητας σε βενζόλιο οκτώ μερών ανά δισεκατομμύριο. Καθησυχαστική

εμφανίζεται και η FSA. Παρά ταύτα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε

δική της έρευνα.

Το βενζόλιο είναι επικίνδυνη ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία και σε

άλλες μορφές καρκίνου του αίματος. Πιστεύεται ότι στα αναψυκτικά δημιουργείται

ως υποπροϊόν χημικής αντίδρασης ανάμεσα σε δύο άλλα συστατικά που

χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αυτά: το βενζοϊκό νάτριο, συντηρητικό που

εξουδετερώνει τα βακτήρια, και το ασκορβικό οξύ, τη βιταμίνη C δηλαδή. Λέγεται

μάλιστα πως τα αναψυκτικά τύπου λάιτ είναι πιο επικίνδυνα διότι έχει

διαπιστωθεί πως η ζάχαρη μπλοκάρει τη χημική αντίδραση βενζοϊκού νατρίου –

βιταμίνης C. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι από την αλληλεπίδραση των δύο

αυτών συστατικών παράγεται βενζόλιο είναι γνωστό εδώ και 13 χρόνια. Εξ ου και

η εύλογη απορία πολλών ειδικών και ενώσεων καταναλωτών: γιατί εξακολουθούν να

είναι παρόντα σε τόσο πολλά αναψυκτικά; Σύμφωνα με τον Γκλεν Λόρενς, καθηγητή

Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ που αποκάλυψε με τις έρευνές του την επικίνδυνη

αυτή αλληλεπίδραση, ο συνδυασμός βενζοϊκού νατρίου και βιταμίνης C ήταν

συνήθης στα αναψυκτικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι εταιρείες,

επεσήμανε ο καθηγητής, επανεισάγουν τώρα τη βιταμίνη C στα αναψυκτικά ώστε να

ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να τα αγοράσουν.

Οι καταναλωτές

«Πολλά από αυτά τα αναψυκτικά διαφημίζονται ως υγιεινά για τα παιδιά»

υπερθεματίζει ο Ρίτσαρντ Βατς, μέλος της Sustain, ομάδας πίεσης υπέρ μιας

καλύτερης διατροφής. «Γονείς και καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι

περιέχουν. Από ό,τι καταλαβαίνω, το αν υπάρχει ασφαλές επίπεδο βενζολίου δεν

είναι σαφές επιστημονικά. Καλό θα ήταν το θέμα αυτό να ρυθμιστεί· δεν βλέπουμε

πάντως τον λόγο να διαφέρει το όριο στα αναψυκτικά από το όριο στο νερό. Αν

κάτι δεν είναι ασφαλές στο πόσιμο νερό, γιατί να είναι ασφαλές στα

αναψυκτικά;».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βενζόλιο

1. ΤΟ ΒΕΝΖΟΛΙΟ ανακαλύφθηκε το 1825 από τον Μάικλ Φάραντεϊ. Το μόριό του

αποτελείται από έξι άτομα άνθρακα και έξι άτομα υδρογόνου

2. ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ κατά την ατελή καύση ουσιών, πλούσιων σε άνθρακα, από

πετροχημικά προϊόντα, αλλά απαντά φυσικά σε ηφαίστεια, δασικές πυρκαγιές και

τον καπνό του τσιγάρου

3. TON 19ο ΑΙΩΝΑ και στις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν στα

άφτερσεϊβ, για την ευχάριστη οσμή του και στον καφέ χωρίς καφεΐνη (decaffeine)

4. ΤΟ ΒΕΝΖΟΛΙΟ είναι μια καρκινογόνος ουσία και μπορεί να προκαλέσει

λευχαιμία και άλλα είδη καρκίνου του αίματος

5. ΑΠΟ TO 1993 ακόμα, έρευνα του Γκλεν Λόρενς, καθηγητή στο

Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ, έδειξε ότι το βενζοϊκό νάτριο και το ασκορβικό

οξύ (βιταμίνη C) μπορεί να αλληλεπιδράσουν μέσα στο αναψυκτικό, σχηματίζοντας βενζόλιο

ΤΟ 1990

Είχαν αποσύρει 160 εκατομμύρια φιάλες!

ΔΕΝ EINAI η πρώτη φορά που η παρουσία βενζολίου σε αναψυκτικά

δημιουργεί αναστάτωση: το 1990, η γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου ανθρακούχου

νερού Perrier είχε υποχρεωθεί γι’ αυτό τον λόγο να αποσύρει από τη διεθνή

αγορά 160 εκατομμύρια φιάλες. Οκτώ χρόνια αργότερα, εκατομμύρια αναψυκτικά

γνωστών εταιρειών και φιάλες ανθρακούχου νερού αποσύρθηκαν από τα ράφια των

σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έπειτα από τον εντοπισμό αυξημένων επιπέδων

βενζολίου σε ορισμένα προϊόντα.