Αγαπημένη μου Ταμίλλα,
Σε βλέπω να σκύβεις πάνω από τις σημειώσεις σου, φοιτήτρια ανάμεσα σε βιβλιοθήκες που μυρίζουν παλιό χαρτί και στη ζεστασιά της ακαδημαϊκής αναζήτησης στη Μόσχα. Εκείνη η νεαρή κοπέλα, που με τόση ορμή και δέος ανακάλυπτε για πρώτη φορά το «Man and Gentleman» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, δεν φανταζόταν ότι αυτό το αριστούργημα θα γινόταν, χρόνια μετά, ο ορίζοντας της δικής της σκηνοθετικής κατάθεσης. Κράτα καλά αυτή την περιέργεια· είναι η πυξίδα σου.
Τότε, ήσουν μια νεαρή ηθοποιός που διψούσε να καταλάβει το θέατρο και από την άλλη πλευρά της σκηνής, σπουδάζοντας σκηνοθεσία. Και κοίτα που ο χρόνος δεν σε όρισε ποτέ, γιατί η διαδρομή σου ήταν πάντα γεμάτη, πάντα σε κίνηση. Ολα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησες την υποκριτική, η γνώση που αποκόμισες δεν έμεινε αδρανής, περίμενε υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή, για να αξιοποιηθεί και να ανθίσει.
Θυμάσαι πριν από πέντε χρόνια, όταν επέστρεψες δυναμικά στη σκηνοθεσία με το «Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας»; Εκείνη η στιγμή, ήταν η φυσική συνέχεια μιας πορείας που δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται. Από τότε, η μία παράσταση διαδέχεται την άλλη, στο ενήλικο και στο παιδικό θέατρο, με μια αδιάκοπη ροή δημιουργίας.
Κι όμως, όλα συνδέονται. Η Ταμίλλα που διάβαζε Εντουάρντο ντε Φιλίπο, η Ταμίλλα που υπηρετεί το θέατρο επί χρόνια και η σημερινή Ταμίλλα που ανεβάζει το «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» (Man and Gentleman), είναι το ίδιο πρόσωπο. Μόνο που σήμερα, η εμπειρία έχει γίνει μια διαρκώς ανανεούμενη δύναμη. Η απόσταση που διένυσες, για να μεταφέρεις αυτό το έργο στο ελληνικό κοινό, είναι η διαδρομή της ίδιας σου της ωριμότητας, όπου η σκηνοθεσία ήρθε να αγκαλιάσει και να ολοκληρώσει την υποκριτική σου διαδρομή.
Μη σταματάς να ανακαλύπτεις. Οι κύκλοι στο θέατρο δεν κλείνουν ποτέ, απλώς διευρύνονται, περιλαμβάνοντας περισσότερη γνώση, περισσότερο φως και την ίδια ακριβώς αγάπη για το θέατρο, που ένιωσες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησες.
Με αγάπη για όσα είσαι,
Τ.
Η Ταμίλλα Κουλίεβα είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία του Εντουάρντο ντε Φιλίπο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της η παράσταση απόψε κάνει στάση στο Θέατρο Αλσους Μελίνα Μερκούρη της Βέροιας








