Συμφωνία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας υπέγραψε η CrediaBank με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (mid-cap) με έως 100 εκατ. ευρώ.
Η CrediaBank γίνεται έτσι η πρώτη μη συστημική τράπεζα πανευρωπαϊκά που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και η δεύτερη μεταξύ του συνόλου των τραπεζών στην Ελλάδα – μετά την Πειραιώς.
Με την ένταξη της CrediaBank στο πρόγραμμα, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που διαθέτει περισσότερους από έναν τραπεζικούς εταίρους στην εν λόγω πρωτοβουλία. Βάσει της συμφωνίας, η CrediaBank θα διαχειριστεί κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ με στόχο τη διοχέτευσή τους σε παραγωγικές επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Σε πρώτη φάση, η ΕΤΕπ υπέγραψε την πρώτη δόση της χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δόση αντίστοιχου ποσού. Με την προβλεπόμενη μόχλευση, υπολογίζεται ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά έως και 200 εκατ. ευρώ προς όφελος των τελικών δικαιούχων.
Με την ένταξη της CrediaBank στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που διαθέτει περισσότερους από έναν τραπεζικούς εταίρους στην εν λόγω πρωτοβουλία. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της CrediaBank, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας συχνά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να αναπτυχθούν και να επενδύσουν. Η ιδιαιτερότητα του κλάδου, καθώς και το γεγονός ότι πολλές τεχνολογίες έχουν τόσο πολιτικές όσο και αμυντικές εφαρμογές (dual-use), περιορίζουν συχνά την πρόσβασή τους σε κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η συμφωνία ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της CrediaBank στον τομέα του leasing εξοπλισμού.








