Οι ελπίδες της Εθνικής Ελλάδος να προκριθεί μέσω του ομίλου στα τελικά του Euro 2024 εξανεμίστηκαν στο 89ο λεπτό του ματς με την Ολλανδία στην «Opap Arena» όταν ο Ντούμφρις κέρδισε πέναλτι εξαιτίας άγαρμπου μαρκαρίσματος του Παυλίδη. Οι Ολλανδοί είχαν χάσει ένα πέναλτι με τον φορ Βέργκχοστ στο 26ο λεπτό του ματς. Θα αποτελούσε ένα στατιστικό παράδοξο να χάσουν και δεύτερο στο ίδιο παιχνίδι: ο Φαν Ντάικ ήταν ψύχραιμος και νίκησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής μας ήταν αυτός που κράτησε ζωντανή την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ στο ματς: πλην του πέναλτι, σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα περιπτώσεις ο Βλαχοδήμος σταμάτησε τους Ολλανδούς, πριν πανηγυρίσουν το γκολ που θα έδιωχνε κάθε σκοτούρα τους. Η νίκη-πρόκριση των Ολλανδών ήταν δίκαιη και οφείλεται πέρα από την εμφανέστατη τεχνική υπεροχή της ενδεκάδας τους και στην καλή τους νοοτροπία. Μολονότι η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν προκρινόταν και με ισοπαλία έπαιξε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό για τη νίκη – γεγονός που έκανε πολύ δύσκολη την αποστολή της Εθνικής μας. Για να είχε τύχη η ομάδα του Πογέτ να φτάσει στη νίκη έπρεπε να βρει έναν αντίπαλο που θα έκανε το λάθος να μην της επιτεθεί και να παίξει για την ισοπαλία: οι Ολλανδοί δεν το έκαναν. Η νίκη και η πρόκρισή τους υπήρξε τελικά δίκαιη.

Διαφορετική

Η Εθνική μας ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με το ματς που έδωσε κι έχασε από τους Ολλανδούς στο Αϊντχόφεν πριν από ένα μήνα. Ο Πογέτ ήθελε να περιορίσει τους χώρους της Ολλανδίας (και για αυτό παρέταξε μια διαφορετική άμυνα) και να κυνηγήσει το γκολ ρισκάροντας κάτι παραπάνω στο τέλος του αγώνα, έτσι και παρέμεινε το 0-0. Χάρη στον Βλαχοδήμο η γενικότερη στρατηγική του θα μπορούσε και να αποδώσει, όμως σε κάθε περίπτωση ο ομοσπονδιακός προπονητής αντιμετώπισε τις δυο ανάγκες με υπερβολές. Η Εθνική μας αγωνίστηκε για περίπου 70 λεπτά με πέντε αμυντικούς – αλλά η υπερβολή ήταν ότι άφησε εντελώς την μπάλα στην Ολλανδία που έφτασε να κάνει κατοχή της τάξης του 70%, πράγμα που μάλλον ούτε ο Κούμαν δεν περίμενε σε ματς εκτός έδρας. Οταν στο τέλος ο Πογέτ αποφάσισε να ρισκάρει τελείωσε το ματς με τρία σέντερ φορ (!) αφού πλαισίωσαν τον εξαιρετικό Ιωαννίδη οι προερχόμενοι από τον πάγκο Γιακουμάκης και Παυλίδης. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης ήταν η Εθνική μας αμυντικά να δεινοπαθήσει και επιθετικά να μην καταφέρει να δημιουργήσει κινδύνους, παρόλο που όλοι έδωσαν ό,τι είχαν. Υπεύθυνη για τα προβλήματα της ομάδας και η μεσαία γραμμή της: ο Μπακασέτας και ο Μάνταλος δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για πρέσινγκ και αντεπιθέσεις. Η Εθνική μας έκανε δυο σουτ στην εστία του Φερμπρούγκεν και είχε και δυο επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή του: λίγα πράγματα αν τα συγκρίνεις με τις πολλές ευκαιρίες των Ολλανδών.

Μπαράζ

Το αποτέλεσμα δεν συνιστά καταστροφή. Ηταν εξαρχής γνωστό ότι με τη Γαλλία και την Ολλανδία στον ίδιο όμιλο η Εθνική μας είχε δύσκολη αποστολή. Καταστροφή θα είναι να μην εκμεταλλευτεί τον δεύτερο δρόμο, αυτόν των μπαράζ που έχει εξασφαλίσει χάρη στην περσινή πρωτιά της στον όμιλο του UEFA Nations League. Χθες ξεκαθάρισε και με ποιους θα αγωνιστεί τον Μάρτιο. Θα συναντήσει πρώτα το παράξενο Καζακστάν (που στον όμιλο που βρίσκεται με τη Σλοβενία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τον Αγιο Μαρίνο έχει 5 νίκες και 3 ήττες) και αν το αποκλείσει θα παίξει με έπαθλο το εισιτήριο για τη Γερμανία με τον νικητή του ματς Γεωργία – Λουξεμβούργο. Τίποτα δεν θα είναι απλό, αλλά είναι στο χέρι της να προκριθεί. Στο μεταξύ ο Πογέτ μπορεί να αντιμετωπίσει το τελευταίο ματς της ομάδας στον όμιλο, αυτό με τη Γαλλία, ως ένα ματς δοκιμών. Διεκδικώντας ωστόσο ένα καλό αποτέλεσμα που θα δώσει στην ομάδα ηθικό.

Θλίψη

Στο μεταξύ σκέτη θλίψη ήταν η εικόνα του καινούργιου γηπέδου της ΑΕΚ στο ματς της Εθνικής. Η αρχική έκπληξη ήταν ότι ενώ η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια διαπιστώσαμε ότι το τεράστιο «πέταλο» στο οποίο βρίσκουν θέση οι οργανωμένοι της ΑΕΚ ήταν εντελώς άδειο: η ομάδα για αυτό τον λόγο δεν είχε την υποστήριξη που θα της άξιζε. Η εικόνα των σπασμένων καθισμάτων στο άδειο αυτό σημείο του γηπέδου, που έκανε τον γύρο του κόσμου, δημιουργούσε στον τηλεθεατή την εντύπωση πως το ματς γίνεται σε μια χώρα του τρίτου κόσμου από αυτές που δεν ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο.

Πέταλο

Η εξήγηση που διακινήθηκε είναι ότι υπήρχε συμφωνία να μη χρησιμοποιηθεί το «πέταλο» για να μην προκαλέσουν σε αυτό φθορές οργανωμένοι οπαδοί άλλων ομάδων, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν εισιτήρια. Η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής με διαταγή που εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου της απαγόρευσε να εκδώσει εισιτήρια για λόγους ασφαλείας καθώς στο ματς θα υπήρχαν και ολλανδοί οπαδοί. Η ανακοίνωση προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες απορίες, διότι λίγες μέρες πριν στην «OPAP Arena» υπήρξαν οπαδοί του Αγιαξ στο ματς με την ΑΕΚ και κανένα πέταλο δεν έκλεισε! Θα είναι τραγικό να αποδειχτεί πως υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στην Αστυνομία και στους οργανωμένους της ΑΕΚ, αλλά δεν είναι τίποτα απίθανο. Υπήρξαν επίσης φήμες ότι οργανωμένοι της ΑΕΚ έκαναν ελέγχους εισιτηρίων για να δουν ποιος θα μπει μέσα: όλα αυτά δεν θέλω να τα πιστεύω – ελπίζω να είναι υπερβολές. Η ευκολία βέβαια με την οποία γίνονται πιστευτά κάνει κακό, αλλά ποιος μπορεί να ρωτήσει για να μάθει τι πραγματικά έγινε, τι είδους αποφάσεις είναι αυτές της Αστυνομίας και πώς προέκυψαν. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ξανασχοληθεί με το ποδόσφαιρο μόλις ξαναγίνουν σοβαρά επεισόδια.

Πάλι

Η όλη εικόνα του γηπέδου φάνηκε, τηλεοπτικά ειδικά, χειρότερη και εξαιτίας του αγωνιστικού χώρου. Ο Φαν Ντάικ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε έναν τέτοιο αγωνιστικό χώρο κι ο Βέργκχοστ τον χαρακτήρισε «τον χειρότερο που έχει αγωνιστεί ποτέ του». Ο υπεύθυνος της εταιρείας Grassform Αντώνης Γκριμότσης, που έχει την εποπτεία των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων της Σουπερλίγκ, εξήγησε ότι «ο χλοοτάπητας βρίσκεται σε διαδικασία επανασποράς (sic) και δεν είναι επικίνδυνος» – πάλι καλά. Αλλά δεν μας είπε πότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το πρόγραμμα της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι βαρύ. Και τον Νοέμβριο η Εθνική μας θα δώσει πάλι δυο ματς εκεί.