Μια κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά ξεκινάει τη Δευτέρα, υπό τη σκιά, πλέον, των εξελίξεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που επηρεάζει ποικιλοτρόπως τους διεθνείς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Στην Αθήνα μάλιστα παρακολουθούν με προσοχή όλες αυτές τις μέρες το πώς θα ξεδιπλωθεί η ρητορική Ερντογάν για την κατάσταση στο Ισραήλ, κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πιθανότητα να φέρει κάποια αλλαγή απέναντι στην Ελλάδα. Κάτι που, ευτυχώς, δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, το κλίμα σε Αθήνα και Αγκυρα παραμένει θετικό, το «μορατόριουμ» καλά κρατεί και ο Ερντογάν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το συμφέρον του είναι ο διάλογος να προχωρήσει. Μεθαύριο, Δευτέρα, θα βρίσκεται, λοιπόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Οι δυο τους είχαν συναντηθεί, θυμίζω, και στη Νεα Υόρκη τον Σεπτέμβριο σε πολύ ελπιδοφόρο κλίμα για την οικονομική συνεργασία.

Ο πολιτικός διάλογος

Την επομένη, την Τρίτη, θα ξεκινήσει και ο πολιτικός διάλογος στη συνάντηση του Ακτσαπάρ με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Αυτό θεωρείται το πιο δύσκολο κομμάτι των συζητήσεων, που στο παρελθόν γινόταν σε επίπεδο τεχνοκρατών και «κόλλαγε» στα περιθώρια συμβιβασμού των δύο πλευρών. Οπως μου έλεγε διπλωματική πηγή μου, η ανάληψή του, αυτή τη φορά, από την Παπαδοπούλου και τον Ακτσαπάρ είναι ένδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους  Αθήνας και Αγκυρας, αφού πρόκειται για πρόσωπα με διπλή ιδιότητα, την πολιτική και τη διπλωματική, με μεγάλη εμπειρία και δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών, εντός των πλαισίων που θα τους ορίσουν φυσικά ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν αντιστοίχως.

Καιρίδης στην Αγκυρα

Τα βήματα, βεβαίως, δεν τελειώνουν εκεί. Οι ίδιες πηγές μου έλεγαν ότι μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η συνεργασία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών στο Προσφυγικό δίνει ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα που φάνηκαν στις ροές ειδικά του τελευταίου μήνα. Η συζήτηση για μια επικαιροποίηση του ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και της πιθανής κατάρτισης μιας διμερούς συμφωνίας, θα συνεχιστεί κι εκ του σύνεγγυς, σε επίπεδο υπουργών, στις 23 Οκτωβρίου, στην επίσκεψη του Δημήτρη Καιρίδη στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Αλί Γερλικαγιά.

«Απίσχναση

της πολιτικής»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και σε απόσταση πια από τα τρέχοντα πολιτικά, παραμένει «κοφτερός» στις κρίσεις του. Στα πρώτα του σχόλια για τον Στέφανο Κασσελάκη (στην «Οικονομική Επιθεώρηση») σημείωσε πως «εδώ και δεκαετίες έχει αναδειχθεί – και διεθνώς και στην Ελλάδα – μια πολύ ισχυρή τάση: να κάνω πολιτική ως επικοινωνία. Πολιτική του προφίλ: είμαι συμπαθής, αγαπώ τα ζώα, είμαι γυμνασμένος, έχω φοιτήσει σε καλά σχολεία». Συνέχισε δε κάνοντας λόγο για «απίσχναση της πολιτικής»,  αποϊδεολογικοποίησή της και για «μια ελαφρότητα που κυριαρχεί και επιπολάζει»…

Μήνυμα με Οζγκιούρ

Πάντως η τελευταία απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ήταν να αναθέσει στον βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Διπλό μήνυμα; Ισως. Εσωτερικά γιατί ο Οζγκιούρ ήταν στους 16 βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ του υπερτομεάρχη Πολάκη. Και προς τη ΝΔ, καθώς ήταν ο βουλευτής που κατηγορήθηκε προεκλογικά για προνομιακούς δεσμούς με το τουρκικό προξενείο.

Απώλεια για

τη Ρόδη Κράτσα

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, εν τω μέσω μιας δύσκολης πολιτικής μάχης, «χτύπησε» δυστυχώς το πένθος την περιφερειάρχη Ιονίου Ρόδη Κράτσα και την οικογένειά της. Την Πέμπτη έχασε τον αδελφό της, γεγονός που, όπως ανακοίνωσε, «δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες μέρες του προεκλογικού αγώνα». Τα συλλυπητήριά μας είναι αυτονόητα.