Απέραντος θρήνος επικρατεί στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζεται η εκατόμβη των νεκρών και από τις δύο πλευρές. Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων – υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1.300 – της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς – οι πιο σπαρακτικές είναι οι κηδείες των μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν. Στη Γάζα, την οποία οι ισραηλινοί σφυροκοπούν νυχθημερόν προετοιμάζοντας την εισβολή στρατιωτικών μονάδων, είναι εκατοντάδες τα παιδιά και οι γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην περιοχή ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων μεταξύ των 1.417 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς βρίσκονται 447 παιδιά και 288 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.000.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, περίπου 340.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο στα σχολεία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι κρίσιμες προμήθειες εξαντλούνται επικίνδυνα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό στο έδαφος και δεν επιτρέπει να περάσουν τρόφιμα, νερό ή καύσιμα. «Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που βλέπουμε να εξελίσσεται με τα τρόφιμα και το νερό να είναι περιορισμένα και γρήγορα να εξαντλούνται», δήλωσε ο Μπράιαν Λάντερ, αναπληρωτής επικεφαλής έκτακτης ανάγκης στο WFP.

«Εμείς προειδοποιούμε»

Το Ισραήλ επέμεινε ότι προειδοποιεί για τα χτυπήματά του, αν και τώρα στο στόχαστρο έχουν μπει ολόκληρες γειτονιές σε αντίθεση με μεμονωμένα κτίρια. Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, παραδέχθηκε ότι απέτυχε να προστατεύσει τους αμάχους του από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς το Σάββατο. «Ο ισραηλινός στρατός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της και το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας δεν το κάναμε», είπε ο Χαλέβι. «Θα μάθουμε, θα ερευνήσουμε, αλλά τώρα είναι η ώρα του πολέμου».

Τα ολονύκτια αντίποινα στόχευσαν τις ελίτ δυνάμεις Νούχμπα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές που επιτέθηκαν στο Ισραήλ, και το σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ επανέλαβε πάντως χθες ότι δεν θα υπάρξει παύση στην πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας για βοήθεια ή εκκενώσεις έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις του Ερυθρού Σταυρού για την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Στο Βόρειο Σινά

Η Αίγυπτος γνωστοποίησε χθες ότι κατευθύνει διεθνείς πτήσεις βοήθειας για τη Γάζα σε ένα αεροδρόμιο στο Βόρειο Σινά, αν και η παράδοση της βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο έχει μέχρι στιγμής παρεμποδιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς γύρω από τα σύνορα. Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του Σινά και της Γάζας παρέμεινε ανοιχτό, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισραήλ να αποφύγει να στοχεύσει την παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης έπειτα από χτυπήματα που εμπόδισαν τις κανονικές επιχειρήσεις εκεί.

Το αεροδρόμιο Αλ Αρίς στο Βόρειο Σινά, περίπου 45 χλμ. από τα σύνορα της Γάζας, ήταν έτοιμο να δεχθεί παραδόσεις βοήθειας από το Κατάρ και την Ιορδανία, αλλά αυτές δεν θα έφευγαν από το αεροδρόμιο μέχρι να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Αίγυπτος και Ιορδανία έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν ήταν σαφές εάν υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και άλλων με στόχο την εξασφάλιση περιορισμένης κατάπαυσης του πυρός για να επιτραπεί η παράδοση στον θύλακο.