Εκκληση στην ελληνική Ομογένεια να συνδράμει οικονομικά τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Ελλάδα απηύθυνε η Νία Βαρντάλος. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η διάσημη ελληνοκαναδή ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια αποκάλυψε ότι το περασμένο καλοκαίρι έζησε από κοντά το «δράμα πολλών Ελλήνων» και έγινε μάρτυρας των «ηρωικών προσπαθειών» των πυροσβεστών και των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Ολοι εμείς, οι Ελληνες της Διασποράς, έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε από πού καταγόμαστε, από πού ήρθαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Επειδή έφυγαν κάποτε από την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα φύγει από τις καρδιές τους και από τις δικές μας καρδιές», είπε από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για να μετάσχει σε φιλανθρωπική εκδήλωση.

«Εμείς έχουμε μια ζωή γεμάτη προνόμια. Πολλοί από εμάς που φύγαμε, ζούμε στο εξωτερικό μια καλή ζωή. Αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι μέρος του κοινωνικού ιστού. Είμαστε όλοι κλωστές στο εργόχειρο που πλέκει η γιαγιά μας», πρόσθεσε η 61χρονη δημιουργός του «Γάμου α λα ελληνικά» (My Big Fat Greek Wedding), της πιο εμπορικής ρομαντικής κωμωδίας όλων των εποχών, η οποία το 2003 της χάρισε υποψηφιότητα για Οσκαρ σεναρίου. «Πρέπει λοιπόν – το τονίζω, πρέπει – να συγκεντρώσουμε χρήματα για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα».

Ο διπλός όλεθρος των πυρκαγιών του καλοκαιριού και των πρόσφατων πλημμυρών, που άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, «συγκλόνισε» τη Βαρντάλος, η οποία βρισκόταν στη χώρα μας εκείνη την περίοδο. «Βίωσα κι εγώ αυτή την καταστροφή διότι ήμουν στην Ελλάδα. Σκεφτόμουν πολύ έντονα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ότι πρέπει να τείνουμε χείρα βοηθείας σε αυτούς τους ανθρώπους που χειρίζονται τα αεροπλάνα, στους πυροσβέστες και στους διασώστες». Στη συνέχεια, τόνισε ότι είχε τη «δυσάρεστη ευκαιρία» να συναντήσει αρκετούς από τους πληγέντες. «Συνομίλησα με πολλούς από αυτούς. Εχω φίλους στον Βόλο που δυστυχώς υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Η πόλη αυτή επλήγη φρικτά δύο φορές. Είναι απίστευτο».

Η ηθοποιός, που γνώρισε διεθνή φήμη υποδυόμενη την Τούλα Πορτοκάλος, συμμετείχε στο 7ο Annual London Gala που διοργανώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα παρουσία περίπου 400 Ελλήνων της Διασποράς και παραγόντων του βρετανικού και διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου. Στην ετήσια εκδήλωση του οργανισμού The Hellenic Initiative συγκεντρώθηκαν 300.000 στερλίνες (346.000 ευρώ) που θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έργα ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουμε τους πληγέντες. Πρέπει να φυτέψουμε δέντρα που είναι ανθεκτικά στη φωτιά και δεν τυλίγονται στις φλόγες, όπως στην Αφρική. Και για όλα αυτά απαιτούνται χρήματα. Γι’ αυτό ακριβώς οι εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων είναι τόσο σημαντικές».

Για τα Γλυπτά

Η Αντωνία – Ευγενία (όπως έχει βαπτιστεί) Βαρντάλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Είμαστε στο Λονδίνο και δεν μου αρέσει καθόλου όταν τα αποκαλούν Ελγίνεια. Είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Υποστηρίζω 100% τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει, επιτέλους, να πράξει το σωστό και να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Τα κράτησαν αρκετό καιρό, αλλά τώρα τα χρειαζόμαστε πίσω».