Στο σύμπαν του Τζον λε Καρέ οι ιστορίες κατασκόπων «δένουν» ιδιαιτέρως με εξωσυζυγικές ερωτικές σχέσεις.

Πολλές από αυτές καθρεφτίζουν τη λίστα των δεσμών που είχε ο διάσημος συγγραφέας παράλληλα με τους δύο γάμους του.

Οι λεπτομέρειες για τον μυστικό ερωτικό βίο του έρχονται στη δημοσιότητα από τον βιογράφο του, Ανταμ Σίσμαν. Ο οποίος οκτώ χρόνια μετά την έκδοση της επίσημης και εγκεκριμένης από τον Λε Καρέ βιογραφίας επιστρέφει με την προσθήκη ενός τόμου όπου περιγράφει τον ερωτικό Λε Καρέ.

Ο Σίσμαν αναρωτιέται αν είναι πρέπον να δημοσιοποιούνται πτυχές της ύπαρξής του ενώ ο ίδιος προσπάθησε να τις κρατήσει ιδιωτικές.

Δίνει απάντηση στο ρητορικό του ερώτημα ότι αφού σεβάστηκε την επιθυμία του Λε Καρέ να περάσουν δέκα χρόνια για να δημοσιοποιήσει τα μυστικά του έκρινε πως είναι απαραίτητο να το κάνει για μία κατανόηση της λογοτεχνικής αξίας του βρετανού συγγραφέα: «Στην περίπτωση του Τζον λε Καρέ, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ντέιβιντ Κόρνγουελ, το κυνήγι των γυναικών ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσει τη μυθοπλασία του».

Αναπόσπαστο τμήμα

Ανάμεσα στα αποσπάσματα που προδημοσίευσαν οι «Times», αναφέρει πως ο Ντέιβιντ Κόρνγουελ σε μία επιστολή του προς τον βιογράφο του εξηγούσε: «Οι απιστίες μου παρήγαγαν στη ζωή μου μια δυαδικότητα και μια ένταση που έγινε σχεδόν ένα απαραίτητο ναρκωτικό για το γράψιμο… Δεν είναι επομένως ένα “σκοτεινό μέρος” της ζωής μου, ξεχωριστό από την “υψηλή λογοτεχνική κλίση”, αλλά, δυστυχώς, αναπόσπαστο τμήμα της».

«Η Τζέιν και εγώ βρίσκουμε την αυξανόμενη αβεβαιότητα και το άγχος σχεδόν αφόρητα. Ενα όλο και πιο σκοτεινό σύννεφο απειλεί τη δουλειά μου και – όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή – την οικογενειακή μας γαλήνη… Νιώθουμε ότι ζούμε με μια ωρολογιακή βόμβα», συνεχίζει στο γράμμα του ο Κόρνγουελ προτείνοντας να «αλλάξουν οι όροι της δέσμευσης», ώστε το βιβλίο του Σίσμαν να θεωρηθεί εξουσιοδοτημένη βιογραφία. Αναφέρθηκε σε έναν δεύτερο τόμο, που θα εκδιδόταν δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του.

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής να βοηθήσω, αν αυτό σας επιτρέψει να αφήσετε για αργότερα τα χειρότερα και τρελότερα πράγματα», τον βεβαίωσε ο Ανταμ Σίσμαν κρατώντας την υπόσχεσή του. Μέχρι που συναντήθηκε με τον μεγαλύτερο γιο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ, Σάιμον, ο οποίος συμφώνησε με την άποψη ότι οι σχέσεις τού πατέρα του με άλλες γυναίκες θα μπορούσαν να εκδοθούν ξεχωριστά σε έναν τόμο – παράρτημα, μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ και της δεύτερης συζύγου του Τζέιν.

Το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Σίσμαν (και είχε εγκρίνει ο Τζον λε Καρέ) έρχεται στη δημοσιότητα με τίτλο «The Secret Life of John le Carré».

Ο γάμος του με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζέιν, χαρακτηρίστηκε συχνά δημόσια ως ιδανική συνεργασία. «Νομίζω ότι είμαστε πιο μονογαμικοί από τα περισσότερα ζευγάρια», δήλωσε σε έναν επισκέπτη. Η αλήθεια είναι ότι ήταν κατά συρροήν άπιστος, αναφέρει στο βιβλίο του ο Σίσμαν, καταφέρνοντας να εντοπίσει έντεκα γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 ετών του γάμου του με τη δεύτερη σύζυγό του.

Οι έντεκα ερωμένες

«Γνωρίζω ότι υπήρχαν πολλές ακόμη εκτός από αυτές. Από τις έντεκα, οι τρεις είναι πλέον νεκρές (μία σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, άλλη από τρομοκρατική βόμβα, ενώ μία αυτοκτόνησε χρόνια μετά το τέλος της σχέσης τους) και δύο απώθησαν τις προσεγγίσεις μου. Αλλά οι υπόλοιπες έξι μού μίλησαν εκτενώς.

Κατά την εξιστόρηση των ιστοριών τους είχα συνείδηση ότι αυτά που τους είχε πει μπορεί να μην ήταν πάντα αλήθεια. Μερικές φορές αυτό που έλεγε σε μια γυναίκα δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που είχε πει σε μια άλλη. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κρίνουμε σε ποιαν έλεγε ψέματα.

Το βέβαιο είναι ότι έλεγε ψέματα», γράφει ο Σίσμαν. Και αποκαλύπτει ότι αρκετές από αυτές τις γυναίκες έχουν περάσει στους γυναικείους χαρακτήρες στα μυθιστορήματά του: «Η Λίζι Γουόρδινγκτον στον “Εντιμότατο μαθητή” βασίζεται σε μία από αυτές.

Η Τέσα Κουέιλ στον “Επίμονο κηπουρό” σε μια άλλη. Οι περισσότερες ήταν νεότερες έως και πολύ νεότερες από εκείνον. Η μία ήταν η νταντά που φρόντιζε τον μικρότερο γιο του. Με μια άλλη γυναίκα, σχεδόν 30 χρόνια νεότερή του, είχε δύο σχέσεις: την πρώτη στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τη δεύτερη 14 χρόνια αργότερα.

Η τελευταία του σχέση που γνωρίζω ήταν με μια δημοσιογράφο 40 χρόνια νεότερή του. Αν και παντρεμένη με μικρά παιδιά την εποχή που μίλησα μαζί της, μου είπε ότι θεωρούσε τη σχέση της με τον Ντέιβιντ ως την πιο σημαντική στη ζωή της.

Παρόλο που φρόντιζε να κρύβει αυτό που έκανε από την Τζέιν, εκείνη αναπόφευκτα αντιλαμβανόταν κάποιες σχέσεις του.

Ηταν δύσκολο για εκείνη, καθώς τις περισσότερες φορές έπρεπε να υπομένει σιωπηλά τις απιστίες του Ντέιβιντ. Περιστασιακά η δυστυχία της ξεσπούσε: λίγο πριν από τα 60ά γενέθλιά του, για παράδειγμα, είπε “δεν χρειάζεται να γιορτάζεις μαζί μου, αν υπάρχει κάποια άλλη”, ξεσπώντας μπροστά σε έναν αμήχανο επισκέπτη. Αλλοτε είχε προτείνει σε μία σχέση του, πρώην μοντέλο, να μετακομίσει μαζί τους για να σχηματίσουν ένα ménage à trois. Εκείνος την είχε κολακεύσει λέγοντάς της ότι η συμβολή της ήταν σημα

ντική για τη δουλειά του. Αλλά το ίδιο έλεγε και σε άλλες γυναίκες. Καθεμία με τη σειρά της έγινε “μούσα” του».