Την επίτευξη του στόχου για κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κοντά στο 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, με τον όμιλο να ανακοινώνει χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών τόνισε πως «λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του Ιουλίου και του Αυγούστου, είμαστε κοντά στο να πετύχουμε το 1 δισ. ευρώ για τα προσαρμοσμένα EBITDA για όλο το 2023». Από τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου προκύπτει πως αυτοί οι δύο μήνες πάνε πολύ καλά ως προς τα αποτελέσματα λόγω της αύξησης του τουρισμού και των μετακινήσεων. Δεν αποκλείεται και ο Σεπτέμβριος να κινηθεί έτσι. Αν και ο μήνας αυτός λοιπόν κινηθεί με ανοδικές επιδόσεις στα καύσιμα, τότε σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το 1 δισ. ευρώ και θα πρόκειται για το δεύτερο πιο επιτυχημένο έτος στην ιστορία της εταιρείας.

Σημειώνεται δε, ότι το πρώτο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ήταν στα 568 εκατ. ευρώ. Αν και μειωμένα κατά 10% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος – το 2022 ήταν ιδιαίτερο έτος λόγω της ενεργειακής κρίσης – ο Σιάμισιης χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα του ομίλου με δεδομένη τη μείωση των περιθωρίων διύλισης το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Επενδυτικά σχέδια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για τα σενάρια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας (συμμετέχει ο όμιλος με 35% και το ελληνικό Δημόσιο με 65%).

Οπως απάντησε «εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για καθαρή λύση. Είχαμε πει στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της εταιρείας πως είτε θα την αποκτούσαμε όλη είτε θα πωλούσαμε το μερίδιό μας. Ο διαγωνισμός δεν προχώρησε, ωστόσο. Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του Χρηματιστηρίου, τότε θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο», κατέληξε ο Σιάμισιης.

Η Helleniq Energy συνεχίζει επίσης τα επενδυτικά της σχέδια στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας και συγκεκριμένα στις ΑΠΕ. Οι επενδύσεις για το 2023-2024 αναμένεται να κινηθούν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η διοίκηση στους αναλυτές, στα 250 με 300 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση θεωρεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW το 2025, όπως και τα 2 GW για το 2030.

Αποτελέσματα

Ο Ανδρέας Σιάμισιης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους επεσήμανε:

«Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε θετικά αποτελέσματα και εξέλιξη σε όλα τα θέματα της εταιρείας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και τη μεγάλη πτώση των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Σε ένα τρίμηνο με αδύναμα περιθώρια διύλισης, η εταιρεία βελτίωσε τις λειτουργικές της επιδόσεις στα διυλιστήρια, ανέπτυξε την εμπορία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αύξησε τη συνεισφορά από τις νέες ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου σε όρους Συγκρίσιμων EBITDA διαμορφώθηκαν σε 568 εκατ. ευρώ, δίνοντας μια καλή πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς από πλευράς τόσο αποτελεσμάτων, αλλά και βελτιωμένου μείγματος και συνεισφοράς των νέων δραστηριοτήτων», υπογράμμισε.

Μίλησε επίσης και για τον στόχο των ΑΠΕ: «Πέρα από τα λειτουργικά αποτελέσματα, επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων μας σε ΑΠΕ, με σειρά στοχευμένων κινήσεων όπως α) προσθήκη στο δυναμικό μας έργων ΑΠΕ – υπό λειτουργία ή κατασκευή – συνολικής ισχύος έως 406 MW, β) είσοδο σε ΑΠΕ και εμπορία πράσινης ενέργειας σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας, γ) είσοδο στη νέα αγορά αποθήκευσης ενέργειας με την επιτυχία στον πρόσφατο διαγωνισμό για ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης (μπαταριών) συνολικής ισχύος 100 MW και δ) την υπογραφή μιας πρωτοποριακής χρηματοδότησης μέχρι 766 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα».