Είναι η εποχή που μπορείς να ακούσεις τον «ήχο της πόλης» μόνος ή μόνη χωρίς τις εντάσεις της πολυάνθρωπης πρωτεύουσας. Και τότε η απόδραση μπορεί να πάρει τη μορφή μιας επίσκεψης σε ένα από τα πάρκα νέας γενιάς – τις πιο πράσινες και δροσερές γωνιές – που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη και αναμορφώθηκαν εσχάτως από τον Δήμο Αθηναίων. Οι χώροι αυτοί, όπου βρεθήκαμε, προσφέρονται, εκτός των άλλων, και για την ανάγνωση βιβλίων σε ένα από τα διαλείμματα μέσα στην αστική περιήγηση.

Ιαπωνικό πάρκο, περιοχή Χίλτον

Στην καρδιά του Παγκρατίου, με συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης. Εκτείνεται σε 3.500 τ.μ. και είναι βασισμένο στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Παρατηρώντας τις εναλλαγές στο τοπίο, θα διαπιστώσει ότι αποτυπώνουν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη αντιπροσώπευση των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς. Στο πάρκο συνυπάρχουν αρμονικά ιαπωνικά σφενδάμια, ανθοκερασιές και μπαμπού με φυτά της Μεσογείου, όπως αγγελικές, μυρτιές και δάφνες.

Πάρκο Δημήτρη Πικιώνη, Ανω Πατήσια

Στη συνοικία Κυπριάδου, στο τέρμα της οδού Σάουμπερτ, στα άνω Πατήσια, η προτομή του αείμνηστου ακαδημαϊκού Δημήτρη Πικιώνη υπενθυμίζει ότι περίπου έναν αιώνα πίσω ο τόπος αυτός αποτελούσε «κυψέλη» καλλιτεχνών και διανοουμένων. Η προτομή τοποθετήθηκε στο πάρκο ως δωρεά της κόρης του Δ. Πικιώνη, Αγνής, και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του πάρκου που φέρει το όνομά του. Μέσα στον χώρο τα νέα φυτά και τα ανακαινισμένα παγκάκια θα κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου ακόμη πιο ευχάριστη. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου, από την άλλη, υπάρχουν όργανα γυμναστικής. Το πάρκο είναι φιλόξενο και για σκυλιά, καθώς διαθέτει ειδικές ποτίστρες.

Πάρκο «Σοφία Βέμπο», Αμπελόκηποι

Στην καρδιά των Αμπελοκήπων ανανεώθηκε τον περασμένο Μάιο και αποτελεί πηγή οξυγόνου και αναζωογόνησης. Ενα όμορφο σημείο αναφοράς πρασίνου, με πλούσια βλάστηση που οφείλεται στα εκατοντάδες νέα φυτά τα οποία προστέθηκαν κατά την αναμόρφωσή του. Στο πάρκο δημιουργείται φυσική σκιά που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει στα παγκάκια και να απολαύσει το αγαπημένο του βιβλίο. Οι πινακίδες παρέχουν και πληροφορίες για τα φυτά που έχουν τοποθετηθεί και την οικολογική σημασία τους.

Πάρκο Οβρένοβιτς, Νέος Κόσμος

Εκτός από το μεγάλο πάρκο που έχει γίνει πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους, φιλοξενεί και ένα από τα πιο όμορφα dog parks στην Αθήνα. Ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το αγαπημένο του βιβλίο και να διαβάζει όση ώρα το αγαπημένο του κατοικίδιο παίζει ξέγνοιαστο στο δικό του πάρκο. Με όργανα εκγύμνασης και ράμπες ανάβασης.

Πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ, Ανω Πατήσια

Ενα πάρκο με ιστορία, μια έκταση πρασίνου 7.500 τ.μ. η οποία εμπλουτίστηκε με περισσότερα από 4.500 είδη φυτών, ένας χώρος ιδανικός για διάβασμα. Το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ ανανεώθηκε ριζικά από τον Δήμο Αθηναίων. Ξεχωρίζουν τα σκιερά πλατάνια, το δροσερό σιντριβάνι, αλλά και τα παγκάκια του, που έχουν φιλοτεχνήσει οι σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ.