«Θέσεις μάχης» στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα με τις διεργασίες και ζυμώσεις στην κατεύθυνση αυτή να δοκιμάζουν τις ισορροπίες και τις αντοχές του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει μια φάση υπαρξιακής αγωνίας και ταυτοτικής αμφισημίας, που απεικονίζεται άλλωστε στο διαφορετικό πολιτικό στίγμα των υποψήφιων αρχηγών.

Το σοκ των διπλών εκλογών δεν αφορά μόνο τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος και την αναγκαστική «αποστρατεία» του αδιαμφισβήτητου μέχρι τότε ηγέτη του, αλλά την ίδια τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και τις παθογένειες που τον κατατρέχουν -προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές οπτικές για την επόμενη ημέρα.

Η κρίση που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτερη όσο προσεγγίζει κάποιος τις διεργασίες στην κομματική βάση και στα καθοδηγητικά όργανα, όπου την αρχική έκπληξη και απογοήτευση ακολουθεί η τάση αποστράτευσης, κάτι που για τους κομματικούς επιτελείς αποτελεί κομβικό κίνδυνο.

Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο για το παρόν και το μέλλον του κόμματος και ενόψει των ανακοινώσεων για τα χρίσματα που θα δοθούν στους υποψηφίους, οι οποίοι θα κληθούν να σύρουν το «κάρο» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, οι υποψήφιοι «τρέχουν» τις καμπάνιες τους, ενώ μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθεί και άλλος στην κούρσα της διαδοχής.

Υποψηφιότητες

Χθες, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν το απέκλεισε σημειώνοντας σιβυλλικά (στην ΕΡΤ) ότι «ως τότε μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει υποψηφιότητα και να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια εμπλοκής του ονόματός του, δηλώνοντας ότι «δεν σκέφτομαι μια προσωπική εμπλοκή», ενώ προέκρινε την ανάγκη δημιουργίας ενός «νέου ΣΥΡΙΖΑ». «Οι μοναχικές πορείες μέχρι το συνέδριο, χωρίς να κάνουμε έναν διάλογο για το νέο κόμμα δεν φτάνουν», ήταν η παραίνεση-αιχμή του.

Με σύνθημα «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον», η Εφη Αχτσιόγλου ξεκινά τις περιοδείες της από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αύριο θα είναι στην Εδεσσα και κατόπιν στα Γιαννιτσά, γενέτειρά της, και μεθαύριο στην Καβάλα, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στη Βέροια επιλέγοντας την ίδια μορφή επικοινωνίας – τη συμμετοχή σε ανοιχτές συζητήσεις.

Στους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της προστέθηκε και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «οι προτάσεις και οι ιδέες που έχει καταθέσει έχουν εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που θα συμβάλουν στην εξέλιξη της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οργανωτική αναδιάρθρωση και στη διατήρηση της ενότητάς του προκειμένου να ανακτήσει τον χαρακτήρα της κυβερνώσας δύναμης και τον ρόλο του πρωταγωνιστή στον προοδευτικό πολιτικό χώρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Βολές

Την ίδια ώρα «τροχιοδεικτικές βολές» εκτόξευσε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος με αιχμηρή ανάρτησή του «καρφώνει» την Αχτσιόγλου με αφορμή πρόσφατη αναφορά της για σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων («Να μην τους αδικούμε τους δημοσιογράφους και θεωρώ και ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να μας αδικούν», είπε στο Kontra).

«Τώρα πήρα είδηση τη δήλωση: «να μην αδικούμε τους δημοσιογράφους για να μην μας αδικούν»! Σοβαρά τώρα;;;» ανέφερε στην ανάρτησή του, κάνοντας γνωστό ότι: «Θα συνεχίσω να «αδικώ»… αυτούς τους «δημοσιογράφους» και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που υπηρετούν!», δήλωση που από το επιτελείο της Αχτσιόγλου έμεινε ασχολίαστη.

Περιοδείες έχουν προγραμματίσει και οι έτεροι διεκδικητές με τον Νίκο Παππά να έχει βρεθεί σε Κορινθία, Αργολίδα και Βοιωτία, ενώ στο πρόγραμμα είναι από αύριο Λαμία, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιοδειών τους επεξεργάζονται και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας, μπαίνοντας και αυτοί στον «αγώνα δρόμου» που ξεκινά στον ΣΥΡΙΖΑ.