Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Τα πρόσωπα δεν αλλάζουν την εξωτερική πολιτική και τις πάγιες θέσεις ούτε της Αγκυρας ούτε της Αθήνας. Αλλάζουν το στυλ και αυτό κάποιες φορές παίζει ρόλο» έλεγαν στα «ΝΕΑ» με αφορμή τη νέα κυβέρνηση στην Τουρκία και τις επικείμενες δεύτερες κάλπες στην Ελλάδα. Σημείωναν δε ότι όταν η πολιτική αυτή καθορίζεται εν πολλοίς από τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ίσως τα πρόσωπα και η επιρροή τους αποκτούν διαφορετική σημασία. Για τους διπλωμάτες και στην Αθήνα, τα πρόσωπα που θα δώσουν τον τόνο της νέας κυβέρνησης και της νέας εποχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία είναι τρία, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η επιλογή Σιμσέκ - για όσο αντέξει - είναι το μήνυμα στις αγορές για μια συμβατική οικονομική και νομισματική πολιτική και εφόσον ο Ερντογάν επιμείνει στο πρόσωπό του, ίσως θεωρηθεί και μήνυμα του τούρκου προέδρου απέναντι στη Δύση.
Χαίρει σεβασμού
Πλέον σημαντικός για την Ελλάδα ο διορισμός του Φιντάν στο ΥΠΕΞ. Ισως ο πλέον στενός συνεργάτης του Ερντογάν ως επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της απολύτου εμπιστοσύνης του και με αποφασιστικό ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επί σειρά ετών. Σημειώνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τον Ερντογάν και χαίρει σεβασμού.
Εκτιμάται ότι η ρητορική του δεν θα είναι επιθετική και ίσως συμβάλει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά. Τον δικό του ρόλο, αλλά όχι τόσο έντονα όσο ο προκάτοχός του Χουλουσί Ακάρ, αναμένεται να παίξει ο νέος τούρκος ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ. Οπως λένε, και αυτός αναμένεται να κρατήσει τους τόνους πιο χαμηλά, αλλά και να δώσει την πρωτοβουλία της χάραξης εξωτερικής πολιτικής στο ΥΠΕΞ, κάτι που τα τελευταία χρόνια, επί Ακάρ, έδειξε να αλλάζει.
Η Αθήνα κατανοεί τις δυσκολίες αλλά δηλώνει υπέρ του διαλόγου και των πρωτοβουλιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δηλώνει πως δεν έχει αυταπάτες. Οπως λέει («Πρώτο Θέμα»), «ξέρω καλά ότι δεν αλλάζουν εύκολα οι πολιτικές των χωρών από τη μια μέρα στην άλλη.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να συνεχιστεί το καλό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς και ελπίζω πράγματι να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό ότι για αρκετούς μήνες είχαμε πάρα πολύ μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο». Με το ζητούμενο να είναι, μετά και τις ελληνικές εκλογές, οι δυο χώρες να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.