Οταν η Αϊσεγκιούλ Ουζούν μεγάλωνε, η ίδια και η οικογένειά της έβλεπαν τον πρόεδρο Ερντογάν ως προστάτη: έναν ευσεβή μουσουλμάνο που θα προστάτευε τις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Αφού είδε τους φίλους της να απολύονται από τις δουλειές τους και να κλείνονται στη φυλακή για tweets που έστειλαν, η 24χρονη φοιτήτρια νομικής άλλαξε γνώμη. Στις τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσει κόμμα της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να τερματιστεί η 20ετής κυριαρχία του προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία. «Το να κρατάει κάποιος την εξουσία για πολύ καιρό είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να το κάνει αυτό», λέει. «Είναι τόσο σημαντικό να φύγει ο Ερντογάν με αυτές τις εκλογές, γιατί αν γίνει, δεν ξέρω αν θα έχουμε ξανά εκλογές».

Η Ουζούν είναι μία από τους 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους ηλικίας κάτω των 25 ετών που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις πιο κρίσιμες τουρκικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Σχεδόν οι μισοί δεν έχουν ψηφίσει ποτέ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, λένε οι αναλυτές, αυτοί οι ψηφοφόροι της Γενιάς Ζ θέλουν να εκδιώξουν τον πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία.

Τι λένε τα γκάλοπ

Στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. «Η Γενιά Z θα ψηφίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», σχολιάζει η Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, εκτελεστική διευθύντρια του IstanPol Institute, ενός think tank της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι οι νέοι άνθρωποι κλίνουν επίσης προς μικρότερα πολιτικά κόμματα.

Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/5 του εκλογικού σώματος, παρακινούνται από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην καθημερινή ζωή οι ανελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, ιδίως από την πίεση να περιοριστούν οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κάθε φορά που τους ρωτάς «τι θέλετε;» λένε «δεν θέλω να με συλλάβουν επειδή έγραψα κάτι στο Twitter»», παρατηρεί η Κορκμάζ. «Το πιο σημαντικό για τους νέους φαίνεται ότι είναι η ελευθερία του λόγου και η καταπίεση στην κοινωνία».

Η ελευθερία του λόγου

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία χάρη σε ψηφοφόρους όπως η Ουζούν: θρησκευόμενοι συντηρητικοί που πίστευαν ότι ο πρόεδρος ήταν ένας από αυτούς και ότι θα αγωνιζόταν για τα δικαιώματά τους να φορούν μαντίλα, να προσεύχονται και να ζουν μια ευσεβή ζωή. Πριν από αυτόν, βάσει του κοσμικού οράματος του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Τουρκία οι γυναίκες που κάλυπταν τα μαλλιά τους απαγορεύονταν από τα πανεπιστήμια και από τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, η Ουζούν δεν αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις. Μεγάλωσε φορώντας τη μαντίλα, η οποία επιτράπηκε στα κυβερνητικά γραφεία από το 2013. Σήμερα, οι ελευθερίες για τις οποίες ανησυχεί δεν είναι οι θρησκευτικές, αλλά η ελευθερία του λόγου. Πέρυσι, ένας από τους φίλους της οδηγήθηκε στη φυλακή για ενάμιση μήνα αφού έγραψε στο Twitter μια ήπια επικριτική γνώμη για τον πρόεδρο.

Τώρα, σκοπεύει να ψηφίσει το συντηρητικό κόμμα Deva, του οποίου ηγείται ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν. «Και η αντιπολίτευση έχει τα προβλήματά της», είπε. «Αλλά χρειαζόμαστε μια αλλαγή».