«Ενα μήνυμα προς τους απανταχού δεσπότες και δικτάτορες ότι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» χαρακτηρίζει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε πρόσφατα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εις βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η νέα διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW) Τιράνα Χασάν - η πρώτη γυναίκα, και ο πρώτος άνθρωπος από τον επονομαζόμενο Παγκόσμιο Νότο, μιας και κατάγεται από τη Σιγκαπούρη, που αναλαμβάνει ποτέ τα ηνία αυτής της οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Ενας από τους λόγους που μπόρεσαν να κινηθούν τόσο γρήγορα τα πράγματα», σχολιάζει η 48χρονη δικηγόρος σε συνέντευξή της στην ισπανική «El Pais», «είναι επειδή ήταν τόσο εύκολο να τεκμηριωθούν τα εκτεταμένα και κατάφωρα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία είδαμε τι μπορεί να γίνει όταν ο κόσμος αποφασίζει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα περιμένουμε την ίδια προστασία για όλους τους πρόσφυγες, την ίδια καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στην Αιθιοπία και σε μία μεγάλη λίστα άλλων χωρών», προσθέτει προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Η Χασάν χαρακτηρίζει τον διορισμό της μία αντανάκλαση του γεγονότος «ότι το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμιο, δεν είναι αποκλειστικότητα των δυτικών δημοκρατιών». Οσο για το πώς μπορεί να σταματήσει ηγέτες όπως ο Πούτιν, «δεν υπάρχουν πια διεθνείς υπερήρωες να σπεύσουν προς βοήθεια. Είναι ευθύνη όλων των κρατών να εγγυηθούν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κοινωνία των πολιτών, οι φωνές αμφισβήτησης πρέπει να ενισχυθούν».  

Συνεχίζει την περιοδεία του ο Ζελένσκι

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην επαρχία Σούμι, στη Βόρεια Ουκρανία, πραγματοποίησε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζοντας την περιοδεία που τον είχε οδηγήσει ήδη, την τελευταία εβδομάδα, σε πέντε ουκρανικές περιφέρειες, κάποιες από αυτές πάνω στη γραμμή του μετώπου. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με αξιωματούχους και κατοίκους και απένειμε παράσημα σε στρατιώτες στην πόλη Τροστιανέτς, που παρέμεινε υπό ρωσική κατοχή για έναν μήνα και απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2022, καθώς και στην Οχτίρκα, που δεν κατακτήθηκε ποτέ αλλά έγινε πέρυσι τόπος σφοδρών μαχών.

Το Βερολίνο επιβεβαίωσε χθες ότι τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο παραδόθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα ουκρανικά σύνορα, μαζί με 40 θωρακισμένα οχήματα μάχης Marder και δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης. Στην Ουκρανία βρίσκονται όμως πλέον και τα 14 άρματα μάχης Challenger 2 που είχε υποσχεθεί η Βρετανία - ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ ευχαρίστησε χθες το Λονδίνο καθώς έκανε μια βόλτα με το πρώτο, όπως είπε, Challenger 2 που έφτασε στη χώρα του. Ενα ακόμη σημάδι της πίεσης που αντιμετωπίζει η Μόσχα εντοπίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναχαίτισε για πρώτη φορά στην Ουκρανία μία «έξυπνη βόμβα» GLSDB, ένα οπλικό σύστημα που διπλασιάζει το πεδίο βολής των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον ρωσικών στόχων, αφού διαθέτει δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιο από τα συστήματα HIMARS: πιστεύεται ότι η Ουάσιγκτον άρχισε να προμηθεύει το Κίεβο με τέτοια συστήματα φέτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από