Προεκλογικό άρωμα είχε η ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης που εκφώνησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξημερώματα Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στο Κογκρέσο, 19 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές και ενώ τα αμερικανικά Μέσα θεωρούν βέβαιο πως ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία. Η εξωτερική πολιτική βρήκε ελάχιστο χώρο στην 73λεπτη ομιλία του Μπάιντεν: μόνο στην Κίνα και στην Ουκρανία αναφέρθηκε, στην πρώτη περίπτωση για να ξεκαθαρίσει, με φόντο την κρίση που πυροδότησε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, ότι οι ΗΠΑ θα αναλαμβάνουν «δράση» όποτε θεωρούν ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία τους, στη δεύτερη για να επαναβεβαιώσει, λίγες ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή, ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο «για όσο και αν χρειαστεί». Ολη η υπόλοιπη ομιλία του Μπάιντεν επικεντρώθηκε στο σύνθημα «να τελειώσουμε τη δουλειά» – τη δουλειά που ξεκίνησε ο ίδιος ώστε να ανακτήσει η Αμερική την «υπερηφάνειά» της και το διχασμένο έθνος την «ενότητά» του.

Ο 80χρονος αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε γεμάτος ενέργεια, αισιόδοξος και ενωτικός. Εξήρε τα επιτεύγματά του και έστειλε στους Ρεπουμπλικανούς «φίλους», που ελέγχουν πλέον, έστω και οριακά, τη Βουλή, το εξής μήνυμα: «Αν μπορέσαμε να εργαστούμε μαζί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουμε να συνεργαστούμε και τη νέα». Παρουσιάστηκε ως ο πρόεδρος που «κατανοεί» τους δύσκολους τελευταίους μήνες που πέρασαν οι Αμερικανοί, αφιερώνοντας περισσότερο από μία ώρα στα προβλήματα της καθημερινότητας και υποσχόμενος να εργαστεί υπέρ των «ξεχασμένων» της ανάπτυξης – αυτούς ακριβώς που προσπαθεί να προσελκύσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οταν άρχισε όμως να επικρίνει αυτόν τον τελευταίο, και γενικότερα τους Ρεπουμπλικανούς, ήρθε αντιμέτωπος με φωνές και αποδοκιμασίες από τα έδρανά τους. «Εσείς φταίτε» του φώναξε ένας όταν αναφέρθηκε στην κρίση των οπιοειδών. «Ψεύτη» τον αποκάλεσε σε άλλο στάδιο η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, γνωστή τραμπική.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, χειροκρότησε στα θεωρεία τους γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου πρόσφατα από αστυνομικούς στο Μέμφις, ζήτησε την απαγόρευση τυφεκίων εφόδου μια για πάντα, την επιβολή υψηλής φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους και τις πολυεθνικές, πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης και ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου στους γίγαντες του Διαδικτύου. Οι Δημοκρατικοί έμειναν εμφανώς ικανοποιημένοι. Ο διχασμός των ΗΠΑ καλά κρατεί.