Δυόμισι μήνες αφότου επιβεβαίωσε ότι θέλει να διεκδικήσει μία νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε το Σάββατο την προεκλογική του εκστρατεία με δύο ομιλίες σε ισάριθμες πολιτείες-κλειδί: τόσο το Νιου Χάμσαϊρ όσο και η Νότια Καρολίνα είναι από τις πρώτες πολιτείες όπου θα πραγματοποιηθούν, στις αρχές του 2024, προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών. «Είμαι περισσότερο θυμωμένος τώρα, και περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ», διακήρυξε ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος. Καμία από τις δύο συγκεντρώσεις του, ωστόσο, δεν προσέλκυσε τους χιλιάδες οπαδούς που συνήθιζε άλλοτε ο Τραμπ. Και πολλά υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών έλαμψαν διά της απουσίας τους.

Οι απουσίες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε ενώπιον μερικών εκατοντάδων ανθρώπων στο ετήσιο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών του Νιου Χάμσαϊρ στην πόλη Σάλεμ και ενώπιον περίπου 200 ανθρώπων στο πολιτειακό Καπιτώλιο της Νότιας Καρολίνας, στην Κολούμπια. Στο πλευρό του, στην Κολούμπια, βρίσκονταν ο κυβερνήτης της πολιτείας Χένρι ΜακΜάστερ και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Απουσίαζαν όμως ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα, πέντε Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που εκλέγονται εκεί, καθώς και ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ. Τόσο ο Σκοτ, άλλωστε, όσο και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, καθώς και ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου, περιλαμβάνονται στους Ρεπουμπλικανούς που σκέπτονται να διεκδικήσουν το κομματικό προεδρικό χρίσμα για το 2024. Και σύμφωνα με πηγή του Reuters, πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές της Νότιας Καρολίνας αποφάσισαν να μην παραστούν στη συγκέντρωση του Τραμπ επειδή δεν έλαβαν επαρκείς βεβαιώσεις από την ομάδα του ότι η παρουσία τους θα ερμηνευόταν ως επίσημη στήριξή του.

Χλιαρές επιδόσεις

Αρκετοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χρεώνουν στον Τραμπ τις χλιαρές επιδόσεις του στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, και ολοένα και περισσότεροι εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να κερδίσει τον Δημοκρατικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αν αυτός αποφασίσει να διεκδικήσει νέα θητεία, όπως αναμένεται. Ο Τραμπ εμφανίστηκε πάντως βέβαιος στο Σάλεμ ότι είναι ο καταλληλότερος για να «επιτεθεί στις δυνάμεις που ρημάζουν τη χώρα μας». «Οι εκλογές του 2024 είναι η μοναδική μας ευκαιρία να σώσουμε τη χώρα μας, και χρειαζόμαστε έναν ηγέτη έτοιμο να το κάνει από την πρώτη κιόλας μέρα», επανέλαβε στην Κολούμπια. Και στις δύο ομιλίες του, έπαιξε τη συνήθη του παρτιτούρα, επαναλαμβάνοντας πως του «έκλεψαν» τις εκλογές του 2020, στηλιτεύοντας την παράτυπη μετανάστευση / το «διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο» / την Κίνα κ.ο.κ. Εδωσε όμως έμφαση και σε κοινωνικά ζητήματα, ωρυόμενος κατά των δικαιωμάτων των τρανς και της διδασκαλίας της κριτικής φυλετικής θεωρίας – πολλοί παρατηρητές το ερμήνευσαν αυτό ως μία απάντηση στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τον Τραμπ, και ανεβαίνει διαρκώς τροφοδοτώντας τους διαβόητους culture wars (πολέμους αξιών) των ΗΠΑ.