Τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων όρων του σχεδίου εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank, ώστε η Ellington Solutions, βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 8%, να γίνει μέρος της λύσης σε αυτή την προσπάθεια, υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η πρόεδρός της Ειρήνη Μαραγκουδάκη. Οπως επισημαίνει η ίδια, η εγχώρια τραπεζική αγορά χρειάζεται λύσεις που θα συνδυάζουν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής με τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση, προσφέροντας αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Κυρία Μαραγκουδάκη, είστε πρόεδρος της Ellington Solutions. Μπορείτε να μας δώσετε συνοπτικά το στίγμα του ομίλου Ellington;

Η Ellington Management Group είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους ομίλους διαχείρισης κεφαλαίων. H αναγνώρισή του είναι διεθνής, με τις επενδύσεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρούνται κάτι παραπάνω από σημαντικές. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ηγετική θέση που κατέχει δεν είναι τυχαία. Πίσω από την επιτυχία του βρίσκεται ο άνθρωπος που τον ίδρυσε και συνεχίζει να κρατά το τιμόνι του, από τη θέση του CEO. Ο ελληνικής καταγωγής Mike Vranos δημιούργησε την Ellington Management Group το 1994, την περίοδο που τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) ήταν για τους περισσότερους άγνωστη λέξη. Πρόκειται για έναν από τους πρωτοπόρους της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

Τι είναι αυτό που κάνει την Ellington να ξεχωρίζει διεθνώς, και μάλιστα σε έναν τόσο δυναμικό τομέα;

Είναι ο συνδυασμός διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ξεκινώ με το πολυτιμότερο. Η Ellington διαθέτει μια dream team που απαρτίζεται από partners και ταλαντούχα στελέχη, με κορυφαία εξειδίκευση. Καθένας και καθεμία έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στις αγορές, αποκτώντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό: εμπειρία και γνώση. Από την ασιατική κρίση του 1997 μέχρι και την πρόσφατη πανδημία, η Ellington έχει καταφέρει όχι μόνο να διασφαλίσει τη θέση της αλλά και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σημειώνοντας διαδοχικές επιτυχίες. Εξίσου σημαντική είναι η έμφαση στην καινοτομία. Η Ellington επενδύει διαρκώς σε τεχνολογίες αιχμής που της επιτρέπουν να εντοπίζει ταχύτατα και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Το «κλειδί» για το μέλλον βρίσκεται στα Big Data, ένα πεδίο στο οποίο η Ellington ήταν και παραμένει πρωτοπόρος, παρέχοντας – συγκριτικά υψηλότερες – αποδόσεις.

Ποιος λόγος οδήγησε έναν μεγάλο αμερικανικό όμιλο να αποκτήσει παρουσία σε μια συγκριτικά μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές που για χρόνια παρέμεναν εγκλωβισμένες. Η Ellington πίστεψε στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επένδυσε σε αυτή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, παρέχοντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία μας. Οπως κάθε υπεύθυνος οργανισμός, λογοδοτούμε απέναντι στους μετόχους μας. Γι’ αυτό σε κάθε μας συμφωνία αποζητούμε ένα σταθερό πλαίσιο, με σαφείς όρους και προϋποθέσεις.

Ποιο είναι το όραμά σας για την εγχώρια τραπεζική αγορά;

Ο μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους σε σύγχρονα, καινοτόμα πιστωτικά ιδρύματα που θα ενισχύσουν την οικονομία και θα «αφυπνίσουν» τον ανταγωνισμό, λειτουργώντας ως πυλώνες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η εγχώρια τραπεζική αγορά χρειάζεται λύσεις που θα συνδυάσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής με τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση, προσφέροντας αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό είναι το όραμά μας, το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε «παρών» σε αυτό το κάλεσμα. Στόχος μας είναι να γίνουμε μέρος της λύσης. Γι’ αυτό εμμένουμε στην τήρηση των συμφωνηθέντων όρων του Σχεδίου. Ετσι μπορεί η Attica Bank να ανοίξει στην πράξη ένα νέο κεφάλαιο.