Εναν μήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής COP27 για την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε χθες στο Μόντρεαλ του Καναδά η COP15, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, που έχει χαρακτηριστεί ως «η τελευταία καλύτερη ευκαιρία» να σώσουμε τα είδη και τα οικοσυστήματα του πλανήτη από τη μη αναστρέψιμη ανθρώπινη καταστροφή. Ο στόχος των 196 χωρών που δίνουν το «παρών» είναι να βρεθούν τρόποι να προστατευθεί κάθε είδους ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Και η έκκληση για δράση είναι επείγουσα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 69% από το 1970. Ο σημερινός ταχύς ρυθμός απώλειας είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά.

Η Τζεν Χάκινγκ, διευθύντρια Προστασίας του WWF, προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο, καθώς η προστασία της ξηράς και της θάλασσας μπορεί να αποτρέψει μια έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης ειδών. «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση των οργανισμών που έχουμε στη φύση», τονίζει. «Και ο στόχος είναι η διατήρηση του 30% της γης, των λιμνών και των ωκεανών και η αποκατάσταση των παγκόσμιων οικοσυστημάτων μέχρι το 2030. Απέχουμε μόλις οκτώ χρόνια, πλέον. Ομως αυτός είναι ο μεγάλος στόχος».

Το ανώτατο σημείο

Αυτό το πλαίσιο, γνωστό ως «30 μέχρι το ΄30», είναι το ανώτατο σημείο προς το οποίο θα στοχεύουν οι χώρες. Η Χάκινγκ προσθέτει ότι αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να παρέχει στους ανθρώπους τα εργαλεία και τις γνώσεις για το πώς να αντιστρέψουν την τάση. Με ένα εκατομμύριο είδη να απειλούνται με εξαφάνιση σε όλο τον κόσμο, το ζήτημα είναι πιεστικό: «Μπορεί να μη σκέφτεστε ότι αυτό μπορεί να σώσει έναν ελέφαντα στην Αφρική, αλλά πρέπει να μειώσετε τα απορρίμματά σας»,  εξηγεί. «Αγοράζουμε πάρα πολλά. Μήπως πετάμε πάρα πολλά; Τα εστιατόρια πετάνε πάρα πολλά; Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι θα μπορούσαμε πιθανώς να μειώσουμε τα απορρίμματα κατά το ήμισυ. Σκέφτεστε πώς θα μπορούσε αυτό να σώσει έναν ελέφαντα στην Αφρική; Επειδή σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποψιλώσουμε άλλο ένα εκτάριο γης για την παραγωγή φοινικέλαιου». Οι χώρες που μετέχουν στην COP15 θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να καταφέρουν να θέσουν στόχους που να μπορούν να εφαρμοστούν.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.