Η Φινλανδία πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στην Τουρκία αν θέλει να εγκρίνει η Αγκυρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στον δρόμο του εκβιασμού, τόσο έναντι της Φινλανδίας όσο και έναντι της Σουηδίας. Και οι δύο χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία όμως αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της έως ότου πληρωθεί ένας αριθμός αξιώσεών της, ανάμεσά τους η άρση της απαγόρευσης πωλήσεων όπλων που της είχαν επιβάλει το 2019, ως απάντηση στην επιχείρησή της στη Συρία κατά της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG, καθώς και η υιοθέτηση μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στους κούρδους μαχητές.

Παρότι η Σουηδία ήρε το εμπάργκο όπλων τον Σεπτέμβριο, η Φινλανδία δεν την έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει. «Είναι σημαντικό που έρχεται στην Τουρκία ο υπουργός Αμυνας της Φινλανδίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αύριο. «Διότι δεν έχει υπάρξει ακόμα ανακοίνωση από τη Φινλανδία ότι ήραν το εμπάργκο όπλων σε βάρος μας. Αναμένουμε από εκείνους μία τέτοια ανακοίνωση», πρόσθεσε.

Η καλή αρχή

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλληλα «καλή αρχή» την έκδοση, από τη Σουηδία, την Παρασκευή, του Μαχμούτ Τατ, ενός Κούρδου ο οποίος είχε καταδικαστεί ως μέλος του PKK στα μέσα της δεκαετίας του 2010 στην Τουρκία σε φυλάκιση σχεδόν επτά ετών, και διέφυγε στη Σουηδία προκειμένου να γλιτώσει την εκτέλεση της ποινής του. Παράλληλα, ωστόσο, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως αναμένει (και) από τη Στοκχόλμη περισσότερα βήματα: ο Τατ, σημείωσε, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ατόμων που η Αγκυρα ζητεί να εκδοθούν, και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αν και η Ουγγαρία δεν την έχει ακόμη επικυρώσει.