Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων "ΤΟ ΒΗΜΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ": Γλώσσα και λογοτεχνία», το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τη μεγάλη αίθουσα διεθνείς και έλληνες ερευνητές, επισκέπτες και αναγνώστες των δύο εφημερίδων παρακολούθησαν από κοντά τα πορίσματα αναλύσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Στο διάστημα δηλαδή που χρειάστηκε ο κάθε ερευνητής ώστε να αξιοποιήσει το, ειδικά για την περίσταση, ανοιχτό Αρχείο των δύο ιστορικών εφημερίδων. Ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν το «παρών» ήταν ο βουλευτής Α' Πειραιά της ΝΔ Γιάννης Μελάς, η βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, το μέλος του Τμήματος Πολιτισμού του ΚΚΕ Γιώργος Μηλιώνης.
Οι ανακοινώσεις των ερευνητών αφορούσαν τη σχέση της γλώσσας με την πολιτική και τη διαφήμιση, την εμφάνιση ξένων όρων στον δημοσιογραφικό λόγο και τον διαχρονικό δανεισμό στην Ιστορία της ελληνικής αλλά και τις διμερείς πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, χωρών της Λατινικής Αμερικής, Σουηδίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Σερβίας μέσα από ταξιδιωτικά και λογοτεχνικά κείμενα και αρθρογραφία στον Τύπο. Στον παράλληλο άξονα μελετήθηκε η λογοτεχνική κριτική στο «Ελεύθερο Βήμα», η παρουσία των λογοτεχνών στις σελίδες των εφημερίδων μέσα από συνεντεύξεις τους και η πρόσληψη ελλήνων και ξένων λογοτεχνών μέσω των δημοσιευμάτων.
Οι τίτλοι ορισμένων από τις διαλέξεις - έστω και σ' αυτή την ενδεικτική καταγραφή - μιλούν από μόνοι τους: «Οι σολωμικές σπουδές μέσα από το αρχείο των εφημερίδων» (Κωνσταντίνος Φουρναράκης), «Η πρόσληψη της λογοτεχνίας του Γ. Μ. Βιζυηνού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέσα από τις εφημερίδες "ΤΟ ΒΗΜΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ"» (Θανάσης Κούγκουλος), «Χρήση ξένων όρων στον δημοσιογραφικό λόγο» (της Πατρίτσιας Κορομβόκη, η οποία συνδέθηκε διαδικτυακά από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας), «Η γλώσσα των γηπέδων» (Παναγιώτα Παπαδοπούλου), «Η πρόσληψη του Νίκου Γκάτσου στις εφημερίδες "ΤΟ ΒΗΜΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ"» (Maria Caracausi), «Ο Ρίτσος στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"» (Δημήτρης Κόκκορης), «Το πρότυπο της καλής/κακής γυναίκας στον Τύπο κατά την περίοδο της Δικτατορίας» (Ivana Milojevic Ivana και Aleksandra Milanovic).
Ο κοινός τόπος χθες στους χώρους του Συνεδρίου ήταν ότι η πρωτοβουλία των δύο εφημερίδων να «ανοίξουν» το Αρχείο τους έφερε πιο κοντά την κοινότητα των επιστημόνων με τον δημοσιογραφικό χώρο και, κατ' επέκταση με τους αναγνώστες.