O Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να ξύπνησε ιδιαίτερα εκνευρισμένος το πρωί της Τετάρτης. Οχι μόνο λόγω των ανώνυμων ρεπουμπλικανικών πηγών που τον παρουσίαζαν ως τον «μεγαλύτερο loser» των ενδιάμεσων εκλογών. Αλλά και επειδή οι ίδιες πηγές παρουσίαζαν ως «μεγαλύτερο νικητή» τον 44χρονο που ήδη θεωρούνταν προεκλογικά ως η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή, έναντι του ίδιου, στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Ron DeSanctimonious» είχε αποκαλέσει κοροϊδευτικά ο Τραμπ το Σαββατοκύριακο τον Ρον ΝτεΣάντις, τον κυβερνήτη της Φλόριντα – όπου «sanctimonious», φαρισαϊκός, υποκριτικός. «Ron DeFuture» αποκαλούσε τον ΝτεΣάντις στο πρωτοσέλιδό της την Τετάρτη, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του, η «New York Post», μια εφημερίδα που μέχρι πρότινος λάτρευε τον Τραμπ – όπου «future», το μέλλον. Λογοπαίγνιο στο λογοπαίγνιο, η πανηγυρική αναγγελία μιας νέας υποψηφιότητας για την αμερικανική προεδρία, το 2024, που είχε προγραμματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την ερχόμενη Τρίτη ξεφούσκωσε σαν μπαλόνι.

Πρωτοφανής διαφορά

Το 2018, ο ΝτεΣάντις είχε κερδίσει το πόστο του κυβερνήτη της Φλόριντα με διαφορά μόλις 32.463 ψήφων, τόσο μικρή που είχε χρειαστεί ανακαταμέτρηση. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επικράτησε του Δημοκρατικού αντιπάλου του και πρώην κυβερνήτη της πολιτείας (2007-2011) Τσάρλι Κριστ με 59,4%-40%. Η νίκη του ανακοινώθηκε από το Associated Press πριν από τις 9 μ.μ. της Τρίτης, γεγονός πρωτοφανές για αυτή την πάλαι ποτέ αμφίρροπη πολιτεία. Ακόμα και η κομητεία του Μαϊάμι-Ντέιντ, όπου η Χίλαρι Κλίντον είχε επικρατήσει με 29 μονάδες διαφορά του Τραμπ το 2016, έκλινε υπέρ του, ενώ οι «Latinos» τον ψήφισαν σε ποσοστό 56%. «Ανασχεδιάσαμε τον πολιτικό χάρτη», καυχήθηκε ο ΝτεΣάντις στην πολιτεία του. Και ήταν ξεκάθαρα μια ομιλία με το ένα μάτι στην εθνική σκηνή. «Δύο ακόμα χρόνια!» φώναζαν ρυθμικά οι υποστηρικτές του – κι ας είναι τετραετής η θητεία του κυβερνήτη. «Σας ευχαριστώ πολύ», αρκέστηκε να πει ο ΝτεΣάντις, που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου.

Ο μεγάλος αντίπαλος

Ο Τραμπ προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων για το 2024. Ο ΝτεΣάντις είναι ωστόσο ο μόνος άλλος Ρεπουμπλικανός που αποσπά σταθερά διψήφια ποσοστά, ενώ έρχεται πρώτος όποτε δεν περιλαμβάνεται ο Τραμπ στην έρευνα. Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες έχουν λοιπόν τεταθεί – με τον Τραμπ να θεωρεί «αγνώμονα» τον ΝτεΣάντις, κρίνοντας πως δεν φυλάει επαρκώς το δαχτυλίδι που του έδωσε το 2018. Από το ίδιο καλούπι με τον Τραμπ είναι φυσικά φτιαγμένος ο κυβερνήτης της Φλόριντα, εξίσου συντηρητικός, έως και αντιδραστικός, είναι όμως λιγότερο πληθωρικός, λιγότερο θορυβώδης και δεν τον συνοδεύουν οι «ανεπιθύμητες ενέργειες» του Τραμπ – συμπεριλαμβανομένων των ερευνών που διενεργούνται εις βάρος του.

Θα κατέβει για το χρίσμα;

«Νομίζω, αν κατεβεί υποψήφιος, θα μπορούσε να κάνει πολύ κακό στον εαυτό του. Πιστεύω, της βάσης δεν θα της άρεσε – δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για το κόμμα», δήλωσε παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών, τη Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος. Απηύθυνε μάλιστα μια ξεκάθαρη απειλή: «Αν κατεβεί υποψήφιος, θα σας πω πράγματα για αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά. Ξέρω περισσότερα για αυτόν από οποιονδήποτε άλλον, πέραν ίσως της γυναίκας του, που διευθύνει στην πραγματικότητα την προεκλογική του εκστρατεία», διαβεβαίωσε ο Τραμπ – είναι «πολύ αλήθεια» ότι στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους δεν θα αρέσει η ιδέα να έχει έναν τέτοιο ρόλο η σύζυγος του Ντε Σάντις, Κέισι, εκτιμούσε συνεργάτης του Τραμπ σε μηνύματα που είδε η «Guardian». Ο ίδιος ο κυβερνήτης της Φλόριντα, πάντως, δεν είπε λέξη για τον Τραμπ στην επινίκια ομιλία του. Προεκλογικά, λέγεται πως είχε πει σε δωρητές ότι σκεφτόταν να διεκδικήσει το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα το 2028, ώστε να μην αναγκαστεί να συγκρουστεί μαζί του. Εκτοτε, όμως, άλλαξαν πολλά.