ΠΑΡΙΣΙ, Σεπτέμβριος. Ιδιαιτέρα υπηρεσία. Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν τις ημέρες αυτές στη γαλλική πρωτεύουσα, μεταξύ του προέδρου Αϊζενχάουερ και του Στρατηγού Ντε Γκωλ, έθεσαν εκ νέου επί τάπητος την θέσι της Γαλλίας έναντι του γερμανικού ζητήματος. […] Οπως αναφέρει η εφημερίδα της Βιέννης «Ρούντμπλικ» σε μία ανταπόκρισί της από το Παρίσι, «οιαδήποτε συζήτησις για το γερμανικό ζήτημα δημιουργεί στον στρατηγό Ντε Γκωλ και τη γαλλική κυβέρνησι τέτοια συναισθήματα, που μοιάζουν με την αμηχανία του ναυαγού όταν αντικρύζη την πολυπόθητη ξηρά, αλλά ταυτοχρόνως φοβάται μην τσακιστεί στα βράχια».

Οι αντιλήψεις βέβαια του Παρισιού έναντι του γερμανικού ζητήματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αντιλήψεις του καγκελαρίου Αντενάουερ, ο οποίος βλέπει ως μοναδική λύσι την «ανατροπή του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και την αναγέννησι του Ράιχ στα φυσικά ιστορικά του σύνορα».

Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, έξαφνα, αναφερόμενος στα εξωτερικά προβλήματα της γαλλικής κυβερνήσεως, και ιδιαίτερα στη θέσι της Γαλλίας έναντι του γερμανικού προβλήματος, εδήλωσε στις αρχές του 1959: «Η Γαλλία πρέπει να σταθεροποιήση τις προσπάθειές της για τη διαφύλαξι του στάτους κβο στη Γερμανία επί μακρό χρονικό διάστημα». Αναπτύσσοντας δε εν συνεχεία τις απόψεις του αυτές, υπεγράμμισε ότι, όπως και στα χρόνια του πολέμου, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύσι που ικανοποιεί την Γαλλία, θα ήταν «η δημιουργία ενός γερμανικού συνδυασμού αποτελούμενου από ανεξάρτητα γερμανικά κράτη».