Συμμορίες, εκβιασμοί, μάγισσες, ξόρκια… Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα; Καμία, εκτός κι αν λέγεσαι Πογκμπά. Και έχεις εμπλακεί σε μια απίθανη ιστορία, που βλέπει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας κι έχει πτυχές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο σάλο, αλλά και προβλήματα.

Ολα άρχισαν όταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Ματίας Πογκμπά υπαινίχθηκε μέσα από αναρτήσεις του στα social media ότι ο αδελφός του και ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Πολ, έχει σχέση με υπόθεση παρενόχλησης στενού συγγενή τους (πρώτου εξαδέλφου, χωρίς πάντως να προσδιορίζει το φύλο), παρόλο που την είχε αρνηθεί καταθέτοντας στην ιταλική αστυνομία. Ο Ματίας μάλιστα προανήγγειλε αποκαλύψεις για τη σχέση του αδελφού του με τον Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά και την άμεση συνεργάτιδα του Μίνο Ραϊόλα, Ραφαέλα Πιμέντι, που ανέλαβε τη διοίκηση του γραφείου του μεγαλοατζέντη αμέσως μετά τον θάνατό του.

Μετά από αυτές τις αναρτήσεις ο Πολ πέρασε στην αντεπίθεση προσφεύγοντας στη γαλλική αστυνομία, όπου κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές και εκβιασμό από μία συμμορία, μέλη της οποίας είναι ο αδελφός του Ματίας και κάποια άλλα άτομα, με τα οποία έκανε παρέα στην παιδική του ηλικία! Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συμμορία ζητά να της καταβάλει ένα ποσό 13 εκατ. ευρώ ως αμοιβή για την προστασία που του παρέχει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο μέσος της Γιουβέντους κατέθεσε επίσης ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ήρθε σε επαφή δια ζώσης με τη συμμορία. Την πρώτη, τον περασμένο Μάρτιο στο Παρίσι όπου βρέθηκε για να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα, δύο κουκουλοφόροι υπό την απειλή όπλων τον οδήγησαν σε ένα διαμέρισμα, όπου του ζήτησαν χρήματα.

Τις άλλες δύο φορές, τον Απρίλιο στο Μάντσεστερ και τον Ιούλιο στο προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους στο Τορίνο, είδε τους εκβιαστές του και αναγνώρισε ανάμεσα σε αυτούς και τον αδελφό του, Ματίας. Ισχυρίστηκε δε ότι βοηθούσε οικονομικά τα μέλη της συμμορίας, καθότι ήταν παιδικοί φίλοι του, όμως τον Ιανουάριο σταμάτησε να το κάνει, όταν συνέλαβε επ’ αυτοφώρω μέσα στο σπίτι του στο Μάντσεστερ έναν από αυτούς να κλέβει ένα ποσό κοντά στις 200.000 ευρώ.

Συμμορία κι εκβιασμοί

Στην κατάθεσή του στο Κεντρικό Γραφείο για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος ο Πολ Πογκμπά, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του εκβιασμού που δέχεται, η συμμορία απειλεί να φέρει στο φως της δημοσιότητας μηνύματα, με τα οποία ο μέσος της Γιουβέντους φέρεται να ζητά από μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, που προφανώς διαθέτει… μεταφυσικές ικανότητες, να κάνει… μάγια στον Κιλιάν Εμπαπέ! Αγνωστο για ποιο λόγο, ωστόσο, ο Πογκμπά διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε κάτι τέτοιο.

Κατόπιν όλων αυτών, η Εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας την υπόθεση αναμένεται να αναλάβει τακτικός ανακριτής. Το βέβαιο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία έχει… ζουμί και δεν αποκλείεται καθόλου να επηρεάσει ακόμα και αυτή την Εθνική Γαλλίας μερικές μόνον εβδομάδες πριν από την έναρξη της προσπάθειάς της στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Οπως γράφουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιλιάν Εμπαπέ και η οικογένειά του παρακολουθούν την υπόθεση και περιμένουν να δουν αν υπάρχουν απτές αποδείξεις της κατηγορίας ότι ο Πολ Πογκμπά ήθελε να κάνει μάγια στον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ομοσπονδιακός προπονητής των Τρικολόρ, Ντιντιέ Ντεσάν, δεν θέλει ούτε να διανοηθεί πως κάτι τέτοιο έχει πράγματι συμβεί, διότι εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως σε μια τέτοια περίπτωση θα βγουν… μαχαίρια ανάμεσα σε δύο από τους πιο σημαντικούς γάλλους διεθνείς και η εθνική ομάδα θα γίνει άνω κάτω λίγο πριν από τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπάρχει κακό προηγούμενο, άλλωστε, με την υπόθεση του εκβιασμού που είχε καταγγείλει πριν από επτά χρόνια ο Ματιέ Βαλμπουενά σε βάρος του Καρίμ Μπενζεμά και είχε αναστατώσει τότε όχι μόνο την Εθνική, αλλά και όλη τη γαλλική φίλαθλη κοινή γνώμη, προκαλώντας την παρέμβαση ακόμα και του πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς.

Κανείς στη Γαλλία δεν θέλει επανάληψη μιας τέτοιας ιστορίας, αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν όλοι για την ώρα είναι να τηρήσουν στάση αναμονής.