Τα γαλλικά νοικοκυριά που επωφελούνται από τα ανώτατα όρια τιμών της ενέργειας παρομοιάζονται με επιβάτες που πίνουν σαμπάνια σε ένα αεροπλάνο που πρόκειται να συντριβεί. Η σύγκριση έγινε από συνεργάτη του προέδρου Μακρόν που φοβάται ότι το πακέτο ύψους 44 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους ζωής απλώς θα αναβάλει μια κρίση η οποία θα πλήξει τη χώρα, ούτως ή άλλως, αργότερα φέτος.

Με τις δημόσιες επιδοτήσεις να έχουν περιορίσει τις τιμές της βενζίνης και τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να περιορίζονται από το φθινόπωρο, τα νοικοκυριά στη Γαλλία έχουν γλιτώσει από τον πληθωρισμό της ενέργειας που έπληξε τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφουν οι «Times». Ωστόσο, το ανώτατο όριο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να λήξει το 2023, όταν οι Γάλλοι μπορεί να δουν τους λογαριασμούς να κλιμακώνονται, λένε οι αναλυτές.

Εξέχουσα προσωπικότητα στο στρατόπεδο του Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι λίγοι Γάλλοι συνειδητοποιούν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μοιάζουν με επιβάτες που «πίνουν σαμπάνια σε ένα αεροπλάνο, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται να συντριβεί σε βουνό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης είναι διχασμένοι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν, δεδομένου ότι η χώρα έχει ήδη χρέος 2,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ και έλλειμμα που ισοδυναμεί με 5% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο 3% έως το 2027. Αλλοι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη σε ένα έθνος με μακρά ιστορία εμφύλιων αναταραχών είναι να γίνουν ακόμα περισσότερες δαπάνες. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει τη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να σταματήσει τα γενικά ανώτατα όρια τιμών της ενέργειας, τα οποία ωφελούν τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς.

Ο διάλογος αυτός έρχεται στο πλαίσιο μιας Εθνοσυνέλευσης, όπου το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χέρια του προέδρου είναι δεμένα από την ανάγκη να κερδίσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την έγκριση της νομοθεσίας.

Το πακέτο κόστους ζωής, για παράδειγμα, υπερψηφίστηκε με την υποστήριξη των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών και της λαϊκιστικής Εθνικής Συσπείρωσης. Ωστόσο, οι υπουργοί ανησυχούν ότι εάν πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να βρουν παρόμοια επίπεδα υποστήριξης στο κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο του πακέτου του Μακρόν για το κόστος ζωής, μια σειρά πληρωμών πρόνοιας, όπως το επίδομα στέγασης, αυξάνεται κατά 4%. Επίσης, περίπου τρία εκατομμύρια οικογένειες χαμηλού εισοδήματος θα λάβουν εφάπαξ επίδομα έως και 428 ευρώ – για να μετριαστεί το κόστος της νέας σχολικής χρονιάς. Τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν άλλο ένα επίδομα πρόνοιας, αυτή τη φορά 100 ευρώ, το οποίο προορίζεται να απορροφήσει μέρος του σοκ του πληθωρισμού, που επί του παρόντος κυμαίνεται στο 6,1%. Οι κρατικές συντάξεις θα αυξηθούν κατά 4%. Πάνω από 16 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους να παγώνουν από τον Οκτώβριο, ενώ οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν περιοριστεί στο 4% για τους περισσότερους πολίτες.

Ολα αυτά οδήγησαν στην αύξηση της δημοτικότητας του Μακρόν, έπειτα από καιρό. Πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 31% των ψηφοφόρων είχε θετική γνώμη για αυτόν, έναντι 29% τον Ιούλιο. Αλλά οι υποστηρικτές του γάλλου προέδρου ανησυχούν ότι τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ φέρνουν μόνο προσωρινή ανάπαυλα. Θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα καταστρέψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και σημειώνουν ότι τα αριστερά κόμματα προγραμματίζουν διαμαρτυρίες τον Σεπτέμβριο απαιτώντας περισσότερη βοήθεια για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.