Βιώσιμες πτήσεις

Και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πλέον τα αεροσκάφη της Aegean εφοδιάζονται με τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα SAF. Πρόκειται για καύσιμα που παράγει η εταιρεία NESTE από 100% ανανεώσιμα απόβλητα και υπολείμματα πρώτων υλών, όπως χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και ζωικά λίπη, και επιφέρουν μείωση εκπομπών CO2 κατά μέσο όρο 80% σε σχέση με τα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα, σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Τα καύσιμα προμηθεύει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχιος Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. Χθες έγινε γνωστό ότι η ΕΚΟ των ΕΛΠΕ εφοδίασε με καύσιμα SAF το Ελευθέριος Βενιζέλος και πια τα αεροσκάφη της Aegean αποχωρούν από τη βάση τους στην Αθήνα πραγματοποιώντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές. Την υλοποίηση της συμφωνίας Aegean – ΕΛΠΕ χαιρέτισε με δηλώσεις του και ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης.

Το «πράσινο» deal

Στην τελική ευθεία μπαίνει το deal της Motor Oil με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση του 75% του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του κατασκευαστικού ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, ο ενεργειακός όμιλος της Κορίνθου συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων στις 8 Σεπτεμβρίου με θέματα την έγκριση της συναλλαγής μεταξύ της Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ και της εταιρείας Ελλάκτωρ για την απόκτηση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υπογραφή του σχετικού σχεδίου συμφωνητικού αγοραπωλησίας και του σχεδίου συμφωνίας μετόχων μεταξύ των συναλλασσομένων.

Επιδότηση για

το φυσικό αέριο

Την απόφαση για τη χορήγηση της επιδότησης φυσικού αερίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους μη οικιακούς καταναλωτές εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτή, το ύψος της για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ορυκτό καύσιμο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα μηνιαίως. Είναι υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και είχε οριστεί στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό

στην Ελλάδα

Οι στόχοι της ΔΕΗ για τη στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο μέχρι το 2024 πρόκειται να αναπτύξει έργα ΑΠΕ ώστε η εγκατεστημένη ισχύς τους να ανέλθει στα 7,2 γιγαβάτ. Ηδη η εταιρεία προχωρά σταδιακά με έργα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πριν από δύο μέρες, μάλιστα, η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκήρυξε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού της αλλά και συνάμα του μεγαλύτερου στην Ελλάδα. Η ισχύς του ανέρχεται στα 550 μεγαβάτ και θα αναπτυχθεί στο ορυχείο της Πτολεμαΐδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του συγκεκριμένου έργου είναι πως η ΔΕΗ δεν θα επιδοτηθεί για τη λειτουργία του αλλά θα κάνει μακροχρόνια σύμβαση παροχής ενέργειας (PPA) με τη δραστηριότητά της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.