Τις δυνάμεις τους ένωσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα παραγωγοί στέβιας. Ο λόγος για τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβιας Θράκης που συστήθηκε από πρώην καπνοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης και της Ξάνθης. Ο νέος Συνεταιρισμός έχει έδρα στον δήμο Αρριανών και πλαισιώνεται από 24 μέλη, ηλικίας από 22 έως και 50 χρόνων. Σήμερα, καλλιεργούνται 150 στρέμματα με στέβια σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ άλλα 20 στρέμματα θα «δώσουν» το 2023 και την πρώτη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή. Τα παραπάνω αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού Ταρκάν Μουλταζά, αντιπεριφερειάρχης υποδομών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια στέβιας είναι εφάμιλλη αυτής του καπνού, αλλά πολύ πιο ξεκούραστη, δεν απαιτεί επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, αποδίδει περισσότερο σε στρεμματική απόδοση και εξασφαλίζει ως και τριπλάσιο εισόδημα για τους αγρότες.

Εξυπηρέτηση από

νέα ψηφιακή πύλη

Την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων για όλο το Δημόσιο, μέσα από μια νέα ψηφιακή πύλη, προβλέπει το έργο «Ενιαία ψηφιακή υποδομή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων (CRM)» που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το έργο, συνολικού ύψους 134 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – NextGeneration EU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Με την υλοποίηση του έργου, επιδίωξη αποτελεί η δημόσια διοίκηση να έχει επιτύχει την προετοιμασία και θέση σε πλήρη λειτουργία προηγμένων ψηφιακών υποδομών για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων σε όλο το εύρος του πολυκαναλικού συστήματος.

Πρόγραμμα

νέων αγροτών

Την ένταξη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης των νέων αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 303 επιλαχόντων, που ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν εντάσσονται λόγω της έλλειψης πίστωσης χρημάτων, με το συνολικό ποσό της επιχορηγούμενης δημόσιας στήριξης για το σύνολο των επιλαχόντων να ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ περίπου.