Ενα νέο ναυτικό δόγμα, που προσδιορίζει ως βασικό αντίπαλο της Ρωσίας τις ΗΠΑ και εκθέτει τις παγκόσμιες ρωσικές φιλοδοξίες όσον αφορά κρίσιμες περιοχές όπως η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε χθες, Ημέρα του Ρωσικού Στόλου, από την Αγία Πετρούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγες ώρες νωρίτερα, το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη είχε δεχθεί επίθεση με drone που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι και να ματαιωθούν για λόγους ασφαλείας όλες οι εκδηλώσεις για την Ημέρα. Ο ρώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης κατηγόρησε για την επίθεση τους «ουκρανούς εθνικιστές», η ουκρανική πλευρά ωστόσο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες «εσκεμμένη πρόκληση» και διαβεβαίωσε πως «η απελευθέρωση της κατεχόμενης ουκρανικής Κριμαίας θα γίνει με άλλο τρόπο, πολύ πιο αποτελεσματικό».  

Στην ομιλία που απηύθυνε από την Αγία Πετρούπολη, επαινώντας τον τσάρο Μέγα Πέτρο που μετέτρεψε τη Ρωσία σε μεγάλη ναυτική δύναμη, ο ρώσος πρόεδρος δεν έκανε ευθεία αναφορά στην Ουκρανία. Δεσμεύτηκε όμως πως το ρωσικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί μέσα στους επόμενους μήνες με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, ικανούς να ταξιδέψουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, και με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση «να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας». Το νέο ναυτικό δόγμα, έκτασης 55 σελίδων, που είχε υπογράψει νωρίτερα, παρουσιάζει τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων φιλοδοξιών του ως «μεγάλης ναυτικής δύναμης». Η βασική απειλή για τη Ρωσία, λέει, «είναι η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους παγκόσμιους ωκεανούς» και η μετατόπιση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ εγγύτερα στα σύνορά της.  

Το νέο ρωσική δόγμα μιλάει για μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, ενώ κάνει ειδική μνεία στον Αρκτικό Ωκεανό (για απόπειρα στρατιωτικοποίησης του οποίου έχει έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Μόσχα η Ουάσιγκτον) ως περιοχή ιδιαίτερης σημασίας. Η Ρωσία, επισημαίνεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει καταλλήλως τη στρατιωτική της ισχύ στους παγκόσμιους ωκεανούς εφόσον εξαντληθούν άλλες ήπιες ισχύες, όπως τα διπλωματικά και τα οικονομικά εργαλεία.