Μπορεί η καλύτερη startup στην Ευρώπη να είναι ελληνική και να αποτελεί ιδέα μιας μαθητικής ομάδας; Φυσικά μπορεί. Η Microgreens-Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN-E2022 του JA Europe.

Τα μικρολαχανικά είναι το μυστικό της επιτυχίας της μαθητικής – εικονικής επιχείρησης. Ολα ξεκίνησαν όταν τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, το σχολείο των παιδιών μετατράπηκε σε Πειραματικό. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η εκπαιδευτικός Ελένη Σιδηροπούλου, μαζί με το λύκειο δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουν όμιλο δημιουργικότητας και καινοτομίας με το όνομα Microgreens-Magicgreens. «Ψάχναμε να βρούμε με τι θα ασχοληθούμε στον όμιλο. Η αρχική ιδέα της υγιεινής διατροφής ήρθε να συμπληρωθεί από μια τάση της εποχής, τα μικρολαχανικά», σημειώνει η ίδια.

Τα microgreens ή αλλιώς μικρολαχανικά είναι λαχανικά και βότανα η συγκομιδή των οποίων γίνεται νωρίτερα, μεταξύ του σταδίου της βλάστησης και πριν από την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων, και ως εκ τούτου είναι γεμάτα γεύση, βιταμίνες και φρεσκάδα. Βρίσκονται ανάμεσα στα φύτρα και στα baby λαχανικά. Ο μέσος χρόνος καλλιέργειας, δε, για τα περισσότερα από αυτά είναι 10-14 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή.

Οταν το σχολείο παραχώρησε στην ομάδα των 30 μαθητών (20 μαθητές Γυμνασίου, εννέα μαθητές Γενικού Λυκείου και μία μαθήτρια ΕΠΑΛ) κάποιες αίθουσες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν, τότε η αρχική ιδέα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. «Κι αυτό γιατί οι αίθουσες αυτές ήταν γεμάτες με παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οπότε, κατά τη διάρκεια της… μετακόμισης των συγκεκριμένων υπολογιστών, κάποιος από τους μαθητές πρότεινε να αξιοποιηθούν τα παλιά αυτά μηχανήματα, υιοθετώντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας».

Ετσι, η Microgreens-Magicgreens ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός θαλάμου καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση, αλλά και όπου αλλού απαιτείται. Το kit, μάλιστα, αποτελείται από εξαρτήματα ενός παλιού υπολογιστή προς απόσυρση (κουτί – πύργος, τροφοδοτικό, ανεμιστηράκια), την κεντρική μονάδα ελέγχου, τους αισθητήρες καθώς και τους ενεργοποιητές. Στην πράξη, μέσα στον πύργο παλιών υπολογιστών καλλιεργούνται με ταχύτητα – ρεκόρ μικρολαχανικά/superfoods με τη χρήση ΙοΤ (Internet of Things) τεχνολογίας. Τα παιδιά αξιοποιούν τους πύργους των παλιών υπολογιστών, μετατρέποντάς τους σε πλήρως αυτοματοποιημένους, καλαίσθητους θαλάμους καλλιέργειας μικρολαχανικών που χρησιμοποιούνται για γκουρμέ πιάτα και υπερβιταμινούχες σαλάτες. Ραπανάκι πράσινο και κόκκινο, γογγυλοκράμβη, ακόμη και μουστάρδα (φύλλα) είναι μεταξύ των μικρολαχανικών που καλλιεργούν οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς.

«Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, διαπιστώσαμε ότι μικρολαχανικά που θέλουν 12 και 14 ημέρες σε συνθήκες θερμοκηπίου για να αναπτυχθούν, στον δικό μας θάλαμο αναπτύσσονται στις τέσσερις ημέρες», τονίζει η Ελένη Σιδηροπούλου, η οποία μαζί με τον συνάδελφό της Σταύρο Κατσαρώνα καθοδηγούσαν – με τη βοήθεια επαγγελματιών – όλους αυτούς τους μήνες τα παιδιά στο στήσιμο της πρότυπης επιχείρησής τους. Και η αλήθεια είναι πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται χρόνια στην αγορά. Τα παιδιά είχαν εξαρχής μοιράσει τα πόστα τους: Τμήμα Παραγωγής, Οικονομικών, Ανθρώπινου Δυναμικού, Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. «Για να ξεκινήσουμε με τα παιδιά την εικονική επιχείρηση χρειάστηκε να κάνουμε το business plan. Κάνοντας, μάλιστα, μια έρευνα αγοράς διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε άμεσος ανταγωνισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ GEN-E πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12-14 Ιουλίου και η ελληνική ομάδα κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ 41 υποψηφιοτήτων από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, η διάκριση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που έχει σημειώσει ποτέ ελληνική μαθητική ομάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιείται εδώ και 33 χρόνια. Στο Ταλίν η ομάδα που σήκωσε την… κούπα αποτελούνταν από τους δύο εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Παναγιώτη Καρατζά, Κωνσταντίνο Κουκάκη, Χάρη Κολιούσκα, Αλέξανδρο Κατσαρώνα, Μαρία Δούρου και Χριστίνα Κεχαγιά.

Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, πάντως, μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η φοιτητική startup Drug n Drop από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέκτησε την τρίτη θέση. Η Drug n Drop εντυπωσίασε με τον έξυπνο κάδο διαχείρισης φαρμάκων που δημιούργησε, έτσι ώστε να μην πηγαίνει ούτε ένα χάπι χαμένο. Ο κάδος αναλύει με αισθητήρες τις πληροφορίες των φαρμάκων που τοποθετούνται μέσα και επιτυγχάνει την παραγωγή της ορθής ποσότητας που έχει ανάγκη η αγορά, χωρίς να γίνεται η σπατάλη που ρυπαίνει το περιβάλλον και στερεί φάρμακα από χώρες της Αφρικής ή της Ασίας.