Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ραντεβού στην Κεντρική του Σκηνή, στη Σκηνή Ωμέγα, στο Φουαγέ και βέβαια στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά δίνει το φθινόπωρο με το κοινό του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μετά την επιτυχία της περσινής πρώτης διοργάνωσης, το θέατρο οργανώνει και φέτος το φεστιβάλ «Πειραιάς Artport II» ενεργοποιώντας όλους τους πυλώνες πολιτισμού του μεγάλου λιμανιού από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Με στόχο ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας πολιτισμού στον Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο της πόλης ανοίγει τη νέα σεζόν και παρουσιάζει το συγκεκριμένο διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα που φέρνει κοντά θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις, με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού του διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη.
Εκκινώντας από το θέατρο, την αυλαία θα σηκώθει η παράσταση «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου» σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου. Η ηθοποιός σε συνεργασία με τη Χ. Αλεξίου στην Κεντρική Σκηνή θα αφηγηθούν γεγονότα και ιστορίες του Φώτη Κόντογλου από την πατρίδα του σε ένα έργο ντυμένο με ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια (9-24/9). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει ο Γιάννης Καλαβριανός για να παρουσιάσει στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ την περιπατητική παράσταση - εγκατάσταση «Αίμα στο αίμα» με θέμα τα εγκλήματα εκδίκησης (21/9-2/10). Σε συνεργασία με το illustradays 2022, στο Φουαγέ του θεάτρου, η βελγίδα εικονογράφος και συγγραφέας Γκέρντα Ντεντόβεν στην περφόρμανς «And then there was… light» δημιουργεί ένα καλειδοσκόπιο εικόνων μέσα από την τζαζ, την κλασική και την ποπ μουσική (10/9). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique μελετά τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας και τη διαχρονική απεικόνισή της στον 21ο αιώνα στην περφόρμανς «Κασσάνδρα» (11-12/9). Με σημείο εκκίνησης το προαύλιο του θέατρου, η Μελίσσα Κωτσάκη ετοιμάζει την περιπατητική περφόρμανς «Ηχοτόπιο άσκοπης μετακίνησης», ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές μέσα από το φίλτρο δημιουργών του 20ού αιώνα (14-25/9).
ΜΟΥΣΙΚΗ. Οι μουσικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν μ' ένα μεγάλο DJ πάρτι στο προαύλιο του θεάτρου (9/9) πριν μετακινηθούν στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ για τη συναυλία «Ενώχ Aρντεν». Το ομώνυμο αφηγηματικό αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας ζωντανεύει σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και αφήγηση Νίκου Καραθάνου, με τον Θοδωρή Τζογαννάκη στο πιάνο και την υψίφωνο Αννα Στυλιανάκη στην ερμηνεία (14-16/9). Στον ίδιο χώρο, η Medea Electronique θα παρουσιάσει δύο «Electric Nights» με μουσικές στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού, του θορύβου και της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής (16-17/9). Το νεοσύστατο πενταμελές indie rock συγκρότημα The Page of Cups θα μετατρέψει σε μουσική σκηνή το Φουαγέ του θεάτρου για μια εκρηκτική συναυλία (24/9). Εκεί, ο Λευτέρης Βενιάδης με αφορμή το μανιφέστο του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιάσει το έργο «Αλληλεγγύη: αποδόμηση και ανα / επανα-σύνθεση», έναν διάλογο ανάμεσα στο ρεμπέτικο και στη σύγχρονη μουσική (30/9-1/10).
Στο κομμάτι του χορού, το διεθνές φεστιβάλ «Arc for Dance Festival» κατεβαίνει στο λιμάνι για τέταρτη χρονιά, προτείνοντας επτά έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μέσα σε επτά ημέρες (28/9-1/10). Στα εικαστικά, ξεχωρίζει η έκθεση της Μπάρμπαρα Κρούγκερ, μιας από τις σημαντικότερες αμερικανίδες δημιουργούς, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (9/9-2/10). Στον ίδιο χώρο θα εκθέσει και ο βραβευμένος εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός Αρθουρ Τζάφα τις φωτογραφίες του με γενικό τίτλο «Love is the Message, the Message is Death» εξετάζοντας την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών (9/9-2/10). Στα κιγκλιδώματα, περιμετρικά του λιμανιού, θα στηθεί η υπαίθρια έκθεση «Εν δε λιμήν εύορμος» φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών (9/9-2/10). Στο Φουαγέ του θεάτρου, η γερμανίδα σκηνογράφος Μπάρμπαρα Εχνες επιμελείται μια εικαστική - πολυμεσική εγκατάσταση με τίτλο «Αλληλεγγύη - Αρχείο μηνυμάτων» με ανθρώπους που έδρασαν αλληλέγγυα σε περιοχές όπως η Ελλάδα και η περιοχή γύρω από τον ποταμό Ρουρ στη Γερμανία (27/9-1/10). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης και η προβολή στο λιμάνι του Πειραιά της πολυβραβευμένης τριλογίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» (19-21/9).
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προγραμματίζεται συμπόσιο για τον ρόλο των καλλιτεχνών σε καιρό πολέμου, μια ιδέα της Ιωάννας Βαλσαμίδου (16-17/9). Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν το εργαστήριο εικονογράφησης για παιδιά «Out of the Box!» (17/9) και η περιπατητική ξενάγηση της Λίτσας Μπαφούνη στο Κοιμητήριο της Ανάστασης (30/9).