Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενα παράθυρο στον άγνωστο κόσμο του μέλλοντος και στα μονοπάτια της μετα-πραγματικότητας, που επηρεάζει ήδη την ανθρωπότητα, άνοιξε το 2ο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» που ολοκληρώθηκε χθες έπειτα από δύο ημέρες εργασιών. Σημαντικές ομιλίες, παρεμβάσεις υπουργών, ενδιαφέρουσες προτάσεις και κυβερνητικές εξαγγελίες κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκης ενεργειακά. Να μην εξαρτάται από γεωπολιτικές αλλαγές και συγκρούσεις και να μην είναι δυνατόν να εκβιαστεί. Σήμερα, αντιθέτως, είμαστε εξαρτημένοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος για την Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε, επίσης, πως το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει πλούσιες ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε μελλοντικά να καταστήσει την ενέργεια δωρεάν για τους έλληνες πολίτες.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το αργότερο εντός διαστήματος δύο εβδομάδων θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» - ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Οπως τόνισε, το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή μιας άυλης ψηφιακής κάρτας, ύψους 150 ευρώ, την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί αλλά και για την πληρωμή τουριστικού πρακτορείου. Για την επιλογή των δικαιούχων θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό έως 28.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά 1.500 ευρώ.
Τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν και για τον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο συζήτησης για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, αναμένεται άμεση επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, αλλά και περαιτέρω επέκταση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, τα αυξημένα λιπίδια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης προανήγγειλε την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου με διπλή έδρα στην Αθήνα και στη Δράμα, κάτι που έχει αποφασιστεί από το… 1981. Επίσης, επεσήμανε πως μέχρι το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ξανά το Ακροπόλ, «το οποίο δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλον χώρο πολιτισμού. Θα είναι χώρος υποστήριξης νέων ανθρώπων του πολιτισμού. Θα έχουν την ευκαιρία για δικτύωση, εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων και έρευνα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 3,7 εκατομμύρια για τον εξοπλισμό του και τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του και τώρα τρέχουν οι διαγωνισμοί», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και για θέματα τηλεργασίας και metaverse, για έξυπνες εφαρμογές που υιοθετούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών τους, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν τον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος.