Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης από 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ χθες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. «Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου, το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα πάνω από 300.000 στρατιώτες», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τη Μαδρίτη. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη αναδιάταξη της συλλογικής μας άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συμμαχίας, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής από τους ηγέτες των 30 χωρών – μελών της Συμμαχίας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα περίπου 40.000 στρατιώτες της δύναμης ταχείας αντίδρασης (Response Force, NRF). Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτά τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πρόκειται τώρα να αντικατασταθούν από επιχειρησιακές δυνάμεις στις χώρες – μέλη.

Οι χώρες της ανατολικής ΕΕ – και ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής – πιέζουν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων του κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του για να υπερασπιστεί καλύτερα κάθε τμήμα της Συμμαχίας και να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη για επίθεση από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με νέα σχέδια, που πρόκειται να εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι σύμμαχοι θα τοποθετήσουν περισσότερα όπλα στα ανατολικά και θα ορίσουν δυνάμεις που θα είναι υπεύθυνες για την υπεράσπιση της περιοχής. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις δυνάμεις δεν θα σταθμεύουν μόνιμα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. Το μοντέλο θα περιλαμβάνει «περισσότερο τοποθετημένο εκ των προτέρων εξοπλισμό και αποθέματα στρατιωτικών προμηθειών», καθώς και «περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η αεράμυνα» και «ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της δύναμης ταχείας αντίδρασης αποτελεί μέρος ενός νέου μοντέλου στρατιωτικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή που καλύπτει η Συμμαχία. Θα ανατεθούν πρόσθετες δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι γερμανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να στηρίξουν τα λιθουανικά στρατεύματα σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καθορίσει μεγαλύτερες δυνάμεις για την ενίσχυση της άμυνας της Λιθουανίας και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να κάνουν παρόμοιες δεσμεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι νέες εντάσεις στην περιοχή – και ιδιαίτερα οι αλλαγές στη γειτονική Λευκορωσία – «δεν μας αφήνουν χρόνο για αντίδραση», επειδή τα ρωσικά στρατεύματα «μπορεί να αναπτυχθούν εύκολα πολύ κοντά στα σύνορά μας». «Αυτό που είναι πιο σημαντικό» για τη Βαλτική, είπε ο λιθουανός ηγέτης στο Politico, είναι «να έχουμε πολύ σαφείς διαβεβαιώσεις» από τους συμμάχους για μια «πιο ορατή στρατιωτική παρουσία εδώ στη Βαλτική».

Σε καιρό ειρήνης, τα στρατεύματα συνήθως υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό εθνική διοίκηση, αλλά στη συνέχεια θα μπορούσαν να ζητηθούν από τον ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θέμα συζήτησης αποτελεί το εάν κάποιες μονάδες θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμες για ανάπτυξη εντός δέκα ημερών το πολύ, άλλες σε 30 ή 50 ημέρες. Λεπτομέρειες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρόκειται να καθοριστούν σε νέα περιφερειακά αμυντικά σχέδια, τα οποία θα είναι έτοιμα το επόμενο έτος.