Μπορεί η Λιθουανία να ηττήθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ 3Χ3 του Βελγίου από τη Σερβία (21-16), αλλά και με το ασημένιο μετάλλιο ο Μάριους Ουζούπις την έκανε τη δουλειά του.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση του τελικού, ο λιθουανός γκαρντ πήρε το μικρόφωνο και έβγαλε λόγο. Αφού εξήγησε πως πρόκειται για το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής του, γύρισε προς τη Μαρτίνα Πετρενάιτε (συμμετείχε επίσης στο Παγκόσμιο των γυναικών) και της έκανε πρόταση. «Συγγνώμη, δεν έχω δαχτυλίδι, θα σου δώσω το μετάλλιο, θα με παντρευτείς;» είπε στην αγαπημένη του που είπε το «ναι» και πήρε το αργυρό που αργότερα θα μετατραπεί σε δαχτυλίδι επί λιθουανικού εδάφους.
Παρεμπιπτόντως, στις γυναίκες το χρυσό μετάλλιο πήρε η Γαλλία, που νίκησε στον τελικό τον Καναδά (είχε για κορυφαία παίκτρια τη Μισέλ Πλουφ του Ολυμπιακού) με 16-13.
«Εφυγε» με την ικανοποίηση...
Λίγο καιρό μετά την πραγματοποίηση της επιθυμίας του να βρεθεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Νίκος Ξενάκης δυστυχώς έφυγε χθες από τη ζωή.
Το άσχημο μαντάτο έκανε χθες γνωστό, μέσω μέσω social media, ο γιος του, Γιάννης Ξενάκης, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε αναλάβει και είχε πετύχει στις 25 Μαΐου, σε συνεννόηση με την Ενωση, να εκπληρωθεί το όνειρο του πατέρα του. Ο Νίκος Ξενάκης είχε συγκινήσει τότε πολύ κόσμο και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη θλίψη.
«Κακοποιούν τενίστριες»
Καταγγελίες για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά συναδέλφων τους σε βάρος αθλητριών έκαναν, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», δύο προπονητές τένις. «Βλέπεις προπονητές να ξεπερνούν τα όρια με αθλήτριες που συνεργάζονται. Από τότε που τα χρηματικά έπαθλα μεγάλωσαν και τα κορίτσια άρχισαν να αποκτούν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν ακριβούς προπονητές, έχει γίνει κάτι σαν τάση», ανέφερε ο Σλοβάκος Βλάντιμιρ Πλάτενικ. Και ο Μαρκ Λουσέρο πρόσθεσε: «Υπάρχουν κακοί προπονητές, που κάνουν κατάχρηση της δύναμης που έχουν πάνω στις αθλήτριες, είτε υπονομεύοντάς τες διανοητικά είτε συνάπτοντας μαζί τους σχέσεις που ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια».
Η ασπρόμαυρη φανέλα με το «2»
Ο Γιάννης Κάργας είναι ο μοναδικός έλληνας παίκτης που έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ και ο μέχρι πρότινος στόπερ του ΠΑΣ Γιάννινα επέλεξε τη φανέλα με το «2», σε μία ασυνήθιστη επιλογή για κεντρικό αμυντικό. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Τούμπα, τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία που ένας στόπερ θα παίξει με τον συγκεκριμένο αριθμό στην πλάτη. To ίδιο νούμερο φορούσε και ο Κάρλος Σαμπράνο το 2017, στο «φεγγάρι» που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιποι κάτοχοι του «2», όσες φορές υπήρξαν, ήταν δεξιοί μπακ (Νίκος Αραμπατζής, Γιάννης Σκόνδρας, Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, Ροντρίγκο Σοάρες).
Μπορεί να πουληθεί, μπορεί και όχι
«Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από 6-7 επενδυτές. Οι τέσσερις κόπηκαν γιατί είχαν άλλους στόχους και δεν είχαν τη δυνατότητα. Δεν ήθελαν να επενδύσουν. Δυο εταιρείες από το εξωτερικό με ανθρώπους στην Ελλάδα συνεχίζουν το ψάξιμο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το οικονομικό είναι το τελευταίο. Σημασία έχει η διάδοχη κατάσταση. Να μεγαλουργήσει η ομάδα. Τη δημιουργήσαμε για να συνεχίσει να υπάρχει και να πάει ακόμα πιο ψηλά, αυτός είναι ο σκοπός. Σε 5-10 μέρες θα υπάρξει κατάληξη είτε θετική είτε αρνητική. Αν δεν βρεθεί επενδυτής δεν θα τα βάψουμε μαύρα». Αυτό τόνισε ο Αχιλλέας Μπέος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση του νέου προπονητή του Βόλου, του Γάλλου Οσβάλντ Τανσό. Με λίγα λόγια, μην το δένετε και κόμπο ότι η θεσσαλική ΠΑΕ θα αλλάξει χέρια. Ο ίδιος ο πρόεδρός της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το παρόν ιδιοκτησιακό - διοικητικό status quo.
Τέλος ο «πάτερ» από την Κύπρο
Σας το είχαμε γράψει μετά τον αγώνα της Κύπρου με την Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό ότι η καρέκλα του Νίκου Κωστένογλου έτριζε. Χθες, ήρθε η επιβεβαίωση. Η κυπριακή ομοσπονδία ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με τον έλληνα τεχνικό, που θα πρέπει ν' αναζητήσει αλλού πλέον τη συνέχεια της προπονητικής του καριέρα.
Το μήνυμα του Γιάννη
«Να μην τα παρατάς ποτέ. Μαθαίνεις την αδυναμία σου και γίνεσαι καλύτερος» ήταν το μήνυμα που επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αυτή τη φορά μιλώντας με τα αδέλφια του και τη μητέρα του στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για την εκπομπή «Ελένη» της Ελένης Μενεγάκη στο MEGA με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας «Rise», η οποία έχει θέμα τη ζωή και την πορεία της οικογένειας Αντετοκούνμπο.
«Την ταινία την έφερε στο... τραπέζι η Disney το 2018. Μου είπαν ότι θα είναι ταινία σχετικά με τη ζωή μας και τις θυσίες που έκαναν οι γονείς για να γίνουμε εγώ και τα αδέλφια μου οι άνθρωποι που είμαστε σήμερα. Είναι μια ταινία για τις θυσίες των γονιών μας, το πώς μας μεγάλωσαν, πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα, τι πέρασαν για να μεγαλώσουμε εμείς, να πάρουμε την ελληνική παιδεία και να γίνουμε draft, να παίξουμε στο ΝΒΑ. Η ιδέα μάς άρεσε και αποφασίσαμε να το κάνουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που επέμεινε πως μετά το μπάσκετ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με ταινίες αλλά θα... εξαφανιστεί σε έναν (πιθανότατα ελληνικό) μαγικό προορισμό.
«Η ταινία είναι το 5% των όσων βιώσαμε. Παιδιά που περνούν το ίδιο θα το νιώσουν στο... πετσί τους το συναίσθημα. Υπάρχουν χαρακτήρες, όπου το ένα άτομο είναι 5-6 άτομα που θα κάνουν αυτό το πράγμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ενώ ο Κώστας επεσήμανε ότι δεν δέχτηκε ούτε ένιωσε ποτέ ρατσισμό στο σχολείο ή από τους φίλους του.
Οσον αφορά τον Αλεξ, πρόσθεσε ότι:
«Ο ρατσισμός που δέχεσαι έξω είναι από έναν άνθρωπο που δεν μεγάλωσε με σωστές αξίες και δεν ξέρει πως όλοι είμαστε ισάξιοι».