Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα αρχεία της «κεντρικής τράπεζας» του Αργους κατά τον 4ο αι. π.Χ. έκρυβε ένα μικρό οικόπεδο στην οδό Κορίνθου και οι 136 χάλκινοι πίνακες που τα συνέθεταν θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τις τελευταίες δεκαετίες. Είκοσι δύο χρόνια μετά την απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη - καθώς και οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι θα συναντούσαν μόνο τάφους, όπως συνέβαινε στη γύρω περιοχή -, δεκαέξι από αυτούς τους ενεπίγραφους χάλκινους πίνακες που αποτελούσαν το οικονομικό αρχείο του ιερού της Παλλάδος Αθηνάς παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και δίνουν πληροφορίες για την οικονομική ζωή στην αρχαιότητα στην έκθεση «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Αργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Αργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.», που εγκαινιάζεται αύριο στις 20.00 στο Επιγραφικό Μουσείο (έως 15/1/23).
«Πρόκειται για λιτά, οικονομικού χαρακτήρα κείμενα που μνημονεύουν δοσοληψίες μεταξύ διαφόρων σωμάτων αρχόντων, αποτελούν όμως μια μοναδική άμεση πηγή για την ιστορία του Αργους, καθώς παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την πολιτική οργάνωση και τους θεσμούς του, τεκμηριώνουν την οικονομική ευημερία της συγκεκριμένης πόλης - κράτους και απηχούν κοινωνικές ταραχές και πολεμικά γεγονότα του α' μισού του 4ου αι. π.Χ.», επισημαίνει ο επικεφαλής του μουσείου Αθανάσιος Θέμος, σχολιάζοντας το εντυπωσιακό αρχαιολογικό υλικό που έφερε στο φως η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος δρ Αλκηστις Παπαδημητρίου.
Γραμμένες στο ντόπιο αργειακό αλφάβητο από πολλά διαφορετικά χέρια χαρακτών, οι πίνακες μέσα από το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν την ηλικία τους και με δεδομένο ότι περιέχουν σαφείς αναφορές στον Κορινθιακό Πόλεμο (394-386 π.Χ.) και σε εσωτερικές αναταραχές στο Αργος τοποθετούνται χρονικά στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ.
«Τα κείμενα αυτά μας προσφέρουν πλήθος άγνωστων στοιχείων για τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς του Αργους, την ιστορική γεωγραφία, τα πρόσωπα, τις γιορτές και τους αγώνες και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το ιερό του Ηραίου, την ανοικοδόμηση του νέου ναού και την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Ηρας», επισημαίνει ο διαπρεπής επιγραφολόγος και επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπος Κριτζάς.
Ανάμεσα στις άγνωστες πληροφορίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι πάνω στις χάλκινες πινακίδες εντοπίστηκαν και λέξεις που μαρτυρούνται για πρώτη φορά, όπως οι «δωματοποιοί», οι υπεύθυνοι για την κατασκευή δώματος, που στην περίπτωση των θεών το δώμα ταυτίζεται με τον ναό. Εδώ πιθανότατα γίνεται αναφορά στην ανοικοδόμηση του νέου ναού στο ιερό του Ηραίου, μετά την πυρκαγιά του 423 π.Χ. που κατέστρεψε τον παλιό. Ενας άλλος άγνωστος όρος είναι το «ευξοιδείον», το εργαστήριο για τις λεπτές εργασίες ξυλογλυπτικής, κατεργασίας ελεφαντοστού ή και λιθογλυπτικής. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αποκλείεται στον χώρο αυτό να κατασκευάζονταν τμήματα του πολύτιμου χρυσελεφάντινου αγάλματος της Ηρας.