Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η αντίθεση δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: Από τη μία το Ελμαου πάνω από το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, με το γραφικό ειδυλλιακό τοπίο των Αλπεων. Από την άλλη το Κίεβο με τους φονικούς πυραύλους του Πούτιν. Kαι στη μέση, οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.
«Είναι θαυμάσιο τοπίο, έχω πολύ καιρό να κάνω σκι», είπε ο Τζο Μπάιντεν στον οικοδεσπότη, γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, δείχνοντας το γραφικό, ειδυλλιακό τοπίο των Αλπεων. Στο κέντρο Τύπου, στο Χάουσμπεργκ, και πολύ περισσότερο στο ανάκτορο του Ελμαου, το μόνο που διατάρασσε την αλπική ηρεμία ήταν ο ήχος των ελικοπτέρων που μετέφερε τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων δημοκρατικών οικονομιών του πλανήτη (Γερμανίας, ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας) για τη σύνοδο κορυφής υπό τη γερμανική προεδρία.
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συναντώνται από χθες για πρώτη φορά δια ζώσης. Το μείζον είναι να στείλουν ένα μήνυμα στον υπεύθυνο του πολέμου τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός, την ίδια ώρα έστελνε το δικό του μήνυμα με τους πυραύλους στο Κίεβο, το μήνυμα της βαρβαρότητας του πολέμου.
Στο βαυαρικό Ελμαου η συνάντηση κορυφής των 7 ξεκίνησε με αυτοεπαίνους. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι» είπε ο Μπάιντεν συναντώντας τον Σολτς. «Ο Πούτιν υπολόγιζε από την αρχή ότι θα διασπάσει το ΝΑΤΟ και το G7. Αλλά δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο. «Τα καλά νέα είναι ότι καταφέραμε όλοι να παραμείνουμε ενωμένοι», απάντησε στα αγγλικά ο Ολαφ Σολτς. «Ολοι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν», απάντησε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όταν τον ρώτησαν αν θα βγάλει το σακάκι του. Ο καναδός συνάδελφός του Τζάστιν Τριντό υπέδειξε ότι «πρέπει να κάθεσαι σε ένα άλογο χωρίς πουκάμισο», παραπέμποντας στη γνωστή πόζα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν στην ατζέντα, αλλά τη συζήτηση μονοπωλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο Πούτιν. Σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συνδεθεί μέσω βίντεο με τους ηγέτες του G7. Αλλά τι έχουν να αντιπαραθέσουν αυτοί στον πόλεμο του Πούτιν;
n Εμπάργκο στον χρυσό της Ρωσίας. Το ανακοίνωσε ο Μπάιντεν πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Ελμαου. Ο χρυσός είναι το δεύτερο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ρωσίας μετά την ενέργεια. Ομως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο σχέδιο για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πιο λεπτομερή εξέταση του σχεδίου και να διαπιστώσουμε εάν είναι δυνατόν να βάλουμε στο στόχαστρο τον χρυσό με τρόπο που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και όχι σε εμάς», είπε ο Μισέλ.
n Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, είναι μία επίσης αμερικανική πρόταση, με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές σε μεγάλους αγοραστές, όπως η Ινδία. Μέσο πίεσης οι ασφάλιση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μόνο για εκείνες που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής. Η ΕΕ, η οποία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από το τέλος του έτους, έχει επιφυλάξεις και σε αυτό το θέμα, όσον αφορά την πίεση των ΗΠΑ για ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου ή «εξαίρεση τιμών» για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας.
n Οπλα και χρήματα στην Ουκρανία, ο γερμανός καγκελάριος προωθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Στο τραπέζι των επτά ηγετών κάθισαν χθες και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι ηγέτες ανερχόμενων τρίτων χωρών, Ινδίας, Ινδονησίας, Νότιας Αφρικής, Σενεγάλης, Αργεντινής, τους οποίους έχει προσκαλέσει η γερμανική προεδρία στο G7, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτούς ο οικοδεσπότης, Ολαφ Σολτς φιλοδοξεί να τους κερδίσει και στο «Κλαμπ για το Κλίμα», τη γερμανική πρωτοβουλία για τον συντονισμό στην προώθηση μέτρων για την προστασία του κλίματος.
Δραστικά μέτρα για το κλίμα, τέλος στην εξάρτηση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας ζητούσαν και οι διαδηλωτές κατά του G7 που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια, η πρόσβαση, ακόμη και για τους δημοσιογράφους δεν ήταν εύκολη. Η προσέλευση, και στη διαδήλωση του Σαββάτου στο Μόναχο, πολύ μικρότερη των προσδοκιών. Εξαιτίας και του πολέμου της Ουκρανίας, που κυριαρχεί θεματικά και στο βαυαρικό Ελμαου.