Μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο, η μετάβαση στη μετά Covid εποχή, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Στοιχεία και μελέτες από επίσημους φορείς επιβεβαιώνουν την ουσιαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τον επενδυτικό τομέα, καθώς και τους κλάδους της καινοτομίας και της τεχνολογίας, να πρωταγωνιστούν στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς έρευνες, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς προορισμούς επενδύσεων στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώνεται και στην εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3% που σημειώθηκε το 2021 στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές ΑΞΕ στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ (4.846 εκατ. ευρώ), έναντι 2,8 δισ. (2.813 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2020. Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αλλά και από τον οργανωμένο και στοχευμένο σχεδιασμό δράσεων που εφάρμοσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Ενας συνδυασμός δράσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικοί επενδυτές από το εξωτερικό να αναζητήσουν την επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση στην Ελλάδα, όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate, αλλά και στους τομείς των υπηρεσιών υγείας, των χρηματοπιστωτικών, των ΑΠΕ, των υποδομών ενέργειας και εσχάτως του ψηφιακού τομέα.

Αξια αναφοράς είναι επίσης η σταδιακή μεταβολή της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Εξαιρετικά ενθαρρυντική επίσης είναι και η υψηλή συμμετοχή των κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ενώ θετική εξέλιξη θεωρείται και η εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων (headquarters), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας αποτελεί η απόφαση σημαντικών εταιρειών – κολοσσών, όπως η Microsoft, η Ρfizer, η Cisco και η Amazon Web Services, να επενδύουν στη χώρα μας στον κλάδο της τεχνολογίας. Διεθνείς όμιλοι και πολυεθνικές δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων ενδοομιλικών συναλλαγών και παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών προς τρίτους, γνωστά και ως Shared Service Centres και Business Process Outsourcing Centres.

Γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως στην Ελλάδα παρατηρείται μια σαφής στροφή ενδιαφέροντος σε τομείς εντάσεως γνώσης. Η διακλαδική καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη, η υψηλή τεχνολογία και οι ΤΠΕ αποτελούν τον πυρήνα των πρόσφατων επενδυτικών εξελίξεων, με τη χώρα μας να μετατρέπεται σταδιακά σε ένα νέο hub καινοτομίας – τεχνολογίας. Οι επενδύσεις αυτές εστιάζουν πλέον στην Ελλάδα, διότι βασίζονται στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού, στις πολύ καλές υποδομές, στον πολύγλωσσο προσανατολισμό μας, στην καλή ποιότητα ζωής, αλλά και τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εντυπωσιακών εξελίξεων, οι οποίες παρατηρούνται στον τεχνολογικό κλάδο, αποτελεί η πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες την τελευταία πενταετία εμφάνισαν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2021 πλέον του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, τριπλάσιο ποσό από το προηγούμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα, την ίδια χρονιά, το ελληνικό οικοσύστημα βίωσε πρωτοφανείς εξόδους (exits) και εξαγορές. Αυτές οι εξελίξεις επαληθεύουν την αναπτυξιακή προοπτική του οικοσυστήματος, όπως άλλωστε προσεπικυρώνει και η εμφάνιση των πρώτων ελληνικών unicorns.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Enterprise Greece, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN) διοργάνωσαν στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα το συνέδριο Hellenic International Business Angels Summit (HIBAS-2022). Ηταν η πρώτη φορά που ένα τόσο σημαντικό φόρουμ διοργανώθηκε στη χώρα μας και έδωσε την ευκαιρία σε Επιχειρηματικούς Αγγέλους από όλο τον κόσμο, να γνωρίσουν το ελληνικό οικοσύστημα, να επενδύσουν σ’ αυτό και να το αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τους έφερε σε επαφή με Venture Capital Funds, Επιταχυντές και φυσικά με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, 20 εκ των οποίων θα κληθούν, μετά από αξιολόγηση, να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να δικτυωθούν σε διεθνές επίπεδο.

Η επιτυχία του συνεδρίου αλλά και τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στον τεχνολογικό τομέα, αναγνωρίζονται και διεθνώς. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων του 2023 (EBAN Congress 2023), το σημαντικότερο ετήσιο event για νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στις 24-26 Απριλίου 2023. Η Enterprise Greece, μαζί με την HeBAN, θα φιλοξενήσει στη χώρα μας περισσότερους από 500 επενδυτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με ελληνικές Start-Up εταιρείες και να γνωρίσουν από κοντά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο Γιώργος Φιλιόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος

της Enterprise Greece