«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής ομιλίας του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στο παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ο Σολτς έθεσε στο στόχαστρο την απόφαση του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να εισβάλει στην Ουκρανία. «Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη συμπεριφέρεται σαν να έχει το δικαίωμα να επανασχεδιάζει τα σύνορα. Ο Πούτιν θέλει να επιστρέψει σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία η ισχύς υπαγορεύει τι είναι σωστό, στην οποία η ελευθερία, η αποφασιστικότητα και η κυριαρχία δεν είναι για όλους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε και πρόσθεσε:  

«Είναι θέμα να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει υπαγορευμένη ειρήνη – η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί αυτό και ούτε εμείς». Ο γερμανός καγκελάριος, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την αρχική του διστακτικότητα απέναντι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σημείωσε ότι στη χώρα του έχει πλέον επέλθει μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την αμυντική της πολιτική. «Για πρώτη φορά, η Γερμανία προμηθεύει όπλα σε εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι θα διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο καγκελάριος είπε επίσης ότι ο πόλεμος αύξησε την πίεση για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής – ειδικά όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Η ώθηση της Γερμανίας να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2045 έχει «αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία» υπό το φως της σύγκρουσης, ανέφερε.