Μία ημέρα αφότου χαρακτήρισε «φαντασιοπληξία» το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία και επέπληξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους παραλληλισμούς που έκανε μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο ανάμεσα στη Μαριούπολη και το Μεσολόγγι, η διάσημη (ή διαβόητη…) πλέον Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απείλησε χθες να αρχίσει να απελαύνει δυτικούς δημοσιογράφους αν συνεχίσει το YouTube να μπλοκάρει τα εβδομαδιαία προπαγανδιστικά μπρίφινγκ της. Πολλοί ιστότοποι και σόσιαλ μίντια, συμπεριλαμβανομένου του YouTube, μπλόκαραν, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ρωσικά μίντια και επίσημες σελίδες λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, ή επειδή διασπείρουν παραπληροφόρηση – σε όλες τις περιπτώσεις, η Μόσχα μιλά για «ρωσόφοβες» πράξεις λογοκρισίας.  

«Απλά πήγαμε και τους είπαμε: Μπλοκάρετε άλλη μία ενημέρωση, και ένας δημοσιογράφος ή αμερικανικό μέσο έφυγε», δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο YouTube. «Μπλοκάρετε ακόμα μία ενημέρωση, και θα κατονομάσουμε συγκεκριμένο δημοσιογράφο ή συγκεκριμένο μέσο που θα φύγει», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως στο στόχαστρο μπορεί να βρεθούν και δημοσιογράφοι ή μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, αφού το YouTube διευθύνεται «από μία κυρία με πολωνικό διαβατήριο» -πρόκειται για την Πολωνοαμερικανίδα Σούζαν Γουοτζίσκι.   

Πριν από λίγες ημέρες, η ρωσική Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στους εισαγγελείς την εξουσία να κλείνουν τα γραφεία ξένων μέσων ενημέρωσης αν η χώρα από την οποία προέρχονται θεωρείται «εχθρική» προς τα ρωσικά μέσα – μέτρο που φιλοδοξεί να απαντήσει στο κλείσιμο κάποιων ρωσικών κρατικών προπαγανδιστικών μέσων στη Δύση. Η Ζαχάροβα είχε δηλώσει επίσης προχθές ότι η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα σε βάρος αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης ως απάντηση στις «εχθρικές ενέργειες» ξένων κυβερνήσεων προς ρωσικά μέσα.  

Την ίδια ημέρα, η κύρια ένωση δημοσιογράφων της Ολλανδίας κατέθεσε στο Δικαστήριο της ΕΕ αγωγή ενάντια στην απαγόρευση που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη μετάδοση του Russia Today και του Sputnik, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία της ενημέρωσης. «Ολοι πιστεύουμε ότι η παραπληροφόρηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας. Η λογοκρισία είναι μια εύκολη απάντηση, αλλά δεν είναι η σωστή απάντηση», δήλωσε ο Τόμας Μπρούνινγκ από το Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). «Αν μιλάτε για κυρώσεις, τότε η ιδέα είναι να τιμωρηθεί η Ρωσία. Αλλά στην πραγματικότητα τιμωρείτε τους ευρωπαίους πολίτες, με το να μην τους αντιμετωπίζετε σαν ενήλικες και να μην τους δίνετε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες», πρόσθεσε.