«Ζήτημα χρόνου» θεωρείται πλέον από πολλούς παράγοντες των αγορών η χρεοκοπία της Ρωσίας, καθώς δεν θα δύναται να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αμερικανούς πιστωτές της – στη συνέχεια δε και άλλους, όπως είναι το πιο πιθανό. Αιτία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε χθες, όπως είχε προαναγγείλει, να μην επεκτείνει το καθεστώς εξαίρεσης από τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για τις συναλλαγές που αφορούν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της (τόκων και κεφαλαίου) που προκύπτουν από τα κρατικά ομόλογα.

«Εάν η Ρωσία αδυνατεί να βρει νόμιμο τρόπο να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές και κηρυχθεί σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας, δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα σημάνει σημαντική μεταβολή στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ηδη, άλλωστε, είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και αυτό θα συνεχιστεί» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία – η πρώτη από το 1917, αλλά για διαφορετικούς λόγους – θα αποτελεί μια περίπου φυσιολογική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, πληθαίνουν και στο εσωτερικό της Ρωσίας εκείνοι που θεωρούν μη αποδεκτό η χώρα να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της όταν η Δύση έχει «παγώσει» περίπου το ένα τρίτο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει εκδώσει ομόλογα με ρήτρα στο αμερικανικό νόμισμα συνολικής αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, ενώ οι υποχρεώσεις της για τον Μάιο ανέρχονται συνολικά σε 500 εκατ. και για το τρέχον έτος σε 2 δισ.