Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Θα εξασφαλίσουν εν τέλει οι αυστραλοί Εργατικοί ικανό αριθμό εδρών ώστε να κυβερνήσουν μόνοι ή θα χρειαστούν την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και μικρότερων κομμάτων προκειμένου να επιστρέψουν στην εξουσία για πρώτη φορά από το 2013; Ισως χρειαστούν αρκετές ημέρες προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό: οι Εργατικοί παρέμεναν χθες 4-5 έδρες κάτω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 76 εδρών, περίπου 10 έδρες έδειχναν πως θα κριθούν στο νήμα, ενώ εκκρεμεί η καταμέτρηση 2,7 εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων. Το βέβαιο είναι πως ο ηγέτης των Εργατικών, Αντονι Αλμπανέζε, ορκίζεται σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, στη θέση του συντηρητικού Σκοτ Μόρισον. Και πως τον πλέον αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές του Σαββάτου τον έπαιξε η οργή πολλών ψηφοφόρων για την αδράνεια του Μόρισον έναντι της κλιματικής αλλαγής, συν την οργή πολλών γυναικών ψηφοφόρων για την ανεπάρκειά του σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας.
Πολλά στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος του Μόρισον ηττήθηκαν σε παραδοσιακά τους προπύργια από ανεξάρτητους υποψήφιους - κυρίως γυναίκες που εγκατέλειψαν επιτυχημένες καριέρες στις επιχειρήσεις, την ιατρική και τα μίντια, και έδωσαν έμφαση προεκλογικά στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων και την ακεραιότητα στον δημόσιο βίο. Ανεξάρτητοι και Πράσινοι, που μπορούν επίσης να υπερηφανεύονται για μια ιστορική επίδοση, ροκάνισαν σε πολλές περιφέρειες και τα ποσοστά των Εργατικών: από κοινού, αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 15 από τις 151 έδρες της Βουλής. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Πρασίνων Ανταμ Μαντ, «αυτό το αποτέλεσμα είναι μια λαϊκή εντολή για δράση όσον αφορά το κλίμα και την ισότητα».
«Από κοινού μπορούμε να τερματίσουμε τους πολέμους του κλίματος. Από κοινού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να γίνει η Αυστραλία μία υπερδύναμη της ανανεώσιμης ενέργειας». Γιατί ο Μόρισον είχε μεν δεσμευτεί με τα χίλια ζόρια πέρυσι, στη σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα, για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, διατήρησε ωστόσο τον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά μόλις 28% έως το 2030, και περιορίστηκε σε συνθήματα αντί για δράση. Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί δεσμεύονται για μία μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030. Θα αντιμετωπίσουν ωστόσο σε κάθε περίπτωση και την πίεση των Πρασίνων, που ζητούν μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2035, και την πίεση των ανεξάρτητων, που πιέζουν για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030.