Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Σαγκάης, της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας, συγκλόνισε τον κόσμο. Μετά από έξι εβδομάδες, και παρά την απότομη μείωση των μολύνσεων, ο περιορισμός της Σαγκάης έχει επιβάλει τεράστιο κόστος στην πόλη και τους κατοίκους της. Δεδομένου ότι η παραλλαγή Ομικρον έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και ότι μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου έχει πειστεί να μετατοπίσει τις στρατηγικές του από τους περιορισμούς στη μαζική ανοσοποίηση, οι επικριτές αναρωτιούνται γιατί η πολιτική μηδενικού Covid-19 της Κίνας είναι εδώ για να μείνει .
Για αρχή, ο εμβολιασμός από ηλικιωμένους της Κίνας ήταν μάλλον μέτριος. Μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν κάνει τον αρχικό τους εμβολιασμό, με λιγότερο από το 20% από αυτούς να έχουν εξασφαλίσει επίσης αναμνηστική δόση. Η κάλυψη των εμβολίων στα παιδιά είναι επίσης χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ πόλεων και αγροτικών και περιφερειακών περιοχών στην Κίνα, όχι μόνο όσον αφορά την οικονομία, αλλά και τη διαθεσιμότητα κοινωνικών υπηρεσιών και πόρων υγειονομικής περίθαλψης. Προσθέστε σε αυτό τα περίπου 500 εκατομμύρια άτομα με μέσο ή χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και όσους ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται η χαλάρωση των περιορισμών είναι τεράστιοι.
Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι, με βάση τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα 200-300 εκατομμυρίων λοιμώξεων χωρίς μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (NPIs). Ακόμη και με την ικανότητα κινητοποίησης της κυβέρνησης, πολλές περιοχές δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Θα μπορούσαν να αναμένονται προβλήματα σε ιατρικούς πόρους και απότομη αύξηση των θανάτων ηλικιωμένων.
Ορισμένες περιοχές έχουν υιοθετήσει μια εξαιρετικά στοχευμένη προσέγγιση, με περιορισμούς που εφαρμόζονται σε μια ενιαία διοικητική περιφέρεια, γειτονιά ή ακόμα και πολυκατοικία, ελαχιστοποιώντας έτσι την οικονομική αναστάτωση. Φυσικά, καμία στρατηγική δεν είναι αεροστεγής. Τα lockdown στη Σαγκάη και το Σενζέν επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η άφιξη της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον από το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, για το εγγύς μέλλον, η Κίνα δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει το μείγμα πολιτικής της για NPI και εμβολιασμούς. Ομοίως, η Κίνα θα συνεχίσει να προσαρμόζει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να μειώνει την ανάγκη για NPI καθώς αναπτύσσει πιο αποτελεσματικά εμβόλια και ενισχύει τα ποσοστά ανοσοποίησης.
Ο Ζανγκ Γιουν είναι πρύτανης του School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη.