Η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο του Κάρλος Αλκαράθ, που έχει ήδη κερδίσει τέσσερις τίτλους φέτος, έχει ανοίξει εκ νέου την κουβέντα για την επόμενη γενιά των κορυφαίων αθλητών τένις του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς, εκτός από τον 19χρονο Ισπανό, είναι και ο δικός μας, Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Μεντβέντεφ, ο Ζβέρεφ, ενδεχομένως και κάνα δυο άλλα παιδιά.

Αυτή η κουβέντα, όμως, μας κάνει να ξεχνάμε τους νυν μεγάλους. Στη δική τους περίπτωση η διαδοχή δεν θα γίνει με την παράδοση του δαχτυλιδιού στην επόμενη γενιά, αλλά θα συμπέσει με το τέλος της καριέρας τους. Η υπενθύμιση που έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς προχθές στη Ρώμη ήταν σαφής.

Ο φιλόδοξος και ικανότατος Τσιτσιπάς έγινε έρμαιο στις διαθέσεις του στο πρώτο σετ του τελικού του ιταλικού Οπεν. Κι όταν στο δεύτερο ο έλληνας πρωταθλητής όρθωσε το ανάστημά του, ο «Νόλε» απλώς του θύμισε ποιος είναι το νούμερο 1. Επέστρεψε από το 2-5, πήρε το σετ και τη νίκη, κέρδισε ένα ακόμα τρόπαιο.

Οι αθλητές σαν τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ (μήπως κι αυτός τα ίδια δεν έκανε από το Αυστραλιανό Οπεν και μετά μέχρι που τραυματίστηκε;) έχουν μια μοναδική ικανότητα να βρίσκουν κίνητρο ώστε να διατηρούν κάθε χρόνο την ανταγωνιστικότητά τους στο υψηλότερο επίπεδο και να παραμένουν στην κορυφή. Εχοντας κατακτήσει όλους τους υπάρχοντες τίτλους πάρα πολλές φορές, έχοντας κερδίσει πολλά χρήματα, θα μπορούσαν να έχουν χαλαρώσει. Ομως κάθε χρόνο είναι εκεί και παίζουν με την ίδια άσβεστη φλόγα που καίει μέσα τους από τότε που ξεκίνησαν.

Ο Τζόκοβιτς είναι προφανές πως έχει βάλει στο στόχαστρό του όλους όσοι τον αμφισβήτησαν και τον λοιδόρησαν με αφορμή την απέλασή του από την Αυστραλία και τη γενικότερη στάση του πάνω στο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, και παίζει για να τους δίνει απαντήσεις. Πέρυσι έπαιζε για να κερδίσει τα τέσσερα Γκραν Σλαμ και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Του χρόνου θα βρει κάτι άλλο. Το ίδιο και ο Ναδάλ.

Ολο αυτό παντρεύεται με την εμπειρία και τη σπάνια κλάση τους και καθιστά αδύνατη την εκθρόνισή τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στον Τσιτσιπά και όσους έρχονται από πίσω. Η αθλητική μακροζωία εξαρτάται πρώτα και πάνω απ’ όλα από το κίνητρο.