Διαδηλωτές της Greenpeace εμπόδισαν την είσοδο ελληνικού πλοίου σε λιμάνι της Νότιας Βρετανίας καθώς μετέφερε ρωσικά καύσιμα. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Ανδρομέδα» της Tsakos Columbia Shipmanagement. Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει τα πλοία υπό ρωσική σημαία στα λιμάνια τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι όμως και τα πλοία υπό άλλη σημαία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι τα πλοία με ξένη σημαία που μεταφέρουν ρωσικά φορτία εξακολουθούν να μπορούν να καταπλέουν στα λιμάνια της.

Ρεκόρ στις τιμές των σούπερ τάνκερ

Η τιμή ενός τυπικού νεότευκτου υπερδεξαμενοπλοίου (VLCC) έχει αυξηθεί στα 115 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή νεότευκτων VLCC από το 2009. Ομως, ακόμα κι αν ένας πλοιοκτήτης είναι πρόθυμος και σε θέση να πληρώσει αυτό το τίμημα, δεν θα μπορεί να παραλάβει το πλοίο πριν από το 2025, ενώ χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 33.500 δολάρια την ημέρα για τα επόμενα 20 χρόνια μετά την παράδοση για να αποσβέσει την επένδυση. Το ερώτημα αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι υπαρκτό, καθώς τα δεξαμενόπλοια δεν θεωρούνται πλέον κλάδος «ανάπτυξης», όπως αναφέρει ο οίκος αναλύσεων Poten.

Ανοδος κερδών για τον όμιλο Grimaldi

Στα 3,46 δισ. ευρώ ανήλθε το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ιταλικού ομίλου Grimaldi, ο οποίος στη χώρα μας ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές και διεκδικεί δύο λιμάνια, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έφτασαν τα 947 εκατ. ευρώ, από 659 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν σε 4,45 δισ. ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η θυγατρική ACL που εξυπηρετεί το διατλαντικό εμπόριο, οι εργασίες του ομίλου στη Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική αλλά και θυγατρικές εταιρείες όπως οι Μινωικές Γραμμές στο Αιγαίο Πέλαγος και η Trasmed στην Ισπανία συνεισέφεραν θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου.