Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια διαδικασία fast track, η οποία θα οδηγήσει και τυπικά τη Φινλανδία και τη Σουηδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, υποσχέθηκαν τόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας όσο και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία φιλοξένησε στο Βερολίνο την άτυπη σύνοδο των ομολόγων της στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αμφότεροι διατύπωσαν, ταυτόχρονα, την εκτίμηση πως τα όποια προβλήματα και εμπόδια, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, θα ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό και ομαλά. Ανάλογο κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε και στις τάξεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη σύνοδο.
«Εάν εσείς είστε έτοιμοι, τότε και εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη λήξη της, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» στην περίοδο του «στρατηγικού ανταγωνισμού». Ο ίδιος σημείωσε, παράλληλα, πως παρακολουθούνται στενά οι αντιδράσεις της Ρωσίας και ότι θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση στην περίπτωση που επιχειρήσει να προχωρήσει σε αντίποινα για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θωράκιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα. Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο επιβεβαίωσε και τυπικά την πρόθεση του Ελσίνκι να υποβάλει αίτηση ένταξης. Σήμερα, είναι πιθανό η υπόθεση να συζητηθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι η σχετική επιστολή είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί εντός της εβδομάδας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτό να γίνει μέσα στο επόμενο διήμερο, σε συντονισμό με τη Σουηδία, το κυβερνών κόμμα της οποίας - οι Σοσιαλδημοκράτες - αποφάσισε και επισήμως χθες να εγκαταλείψει την αρχή της «ουδετερότητας» αν και υπό τον όρο ότι δεν θα εγκατασταθούν στο έδαφος της χώρας βάσεις και πυρηνικά όπλα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πληροφορίες της σουηδικής εφημερίδας «Svenska Dagbladet», η κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Αντερσον ετοιμάζεται να στείλει την επιστολή της προς την έδρα του ΝΑΤΟ αύριο, 17 Μαΐου. Οσο για τη φινλανδή συνάδελφό της Σάνα Μαρίν, το ρεπορτάζ της επίσης σουηδικής «Aftonbladet» προσδιόρισε για την Τετάρτη την ημέρα υποβολής του αιτήματος.
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που μια χώρα υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και αυτή γίνει δεκτή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των «30» (προφανώς σε συνεννόηση με τις εθνικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούν), τότε αυτή γίνεται δεκτή, χωρίς όμως να απολαύει ακόμη των προβλέψεων του περίφημου Αρθρου 5, που προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν απειλής. Αυτό ενεργοποιείται μόνο από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από όλα τα κοινοβούλια των νυν κρατών - μελών.
Πιο κοντά και η Ελβετία! Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επίσης ουδέτερη Ελβετία φέρεται να εξετάζει τη σύσφιγξη των δεσμών της με το ΝΑΤΟ, στο φόντο της ρωσικής απειλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η έκθεση που παρουσιάζει το όργανο που ουσιαστικά αποτελεί το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της χώρας και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο συμπεραίνει ότι τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη επιβάλλουν στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε διάφορους τομείς - αν και όχι (για την ώρα τουλάχιστον) ένταξη σε αυτό.
Μένει, πλέον, να φανεί πώς οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία επιμένουν ακόμη να τηρούν στάση ουδετερότητας έναντι του ΝΑΤΟ - Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος και Μάλτα.
Για συνέπειες προειδοποίησε ο Πούτιν τον Νιινίστο
Για σοβαρό «λάθος», το οποίο «θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις», έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νιινίστο. Μάλιστα, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει απειλές για την ασφάλειά της εκ μέρους της Ρωσίας.
Το επιχείρημα αυτό, πάντως, αμφισβητήθηκε από τον Νιινίστο, ο οποίος φέρεται να εξήγησε στον ομόλογό του «πόσο ριζικά έχει αλλάξει το κλίμα εντός της Φινλανδίας αναφορικά με την ασφάλειά της μετά τις απαιτήσεις που προέβαλε στα τέλη του 2021 η Ρωσία, με στόχο να αποτρέψει την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ, αλλά και την εισβολή στην Ουκρανία». Η συζήτηση «υπήρξε ευθεία και χωρίς περιστροφές, ενώ διεξήχθη χωρίς να υπάρξουν επιθετικοί τόνοι», δήλωσε ο ίδιος ο Νιινίστο.