Μια δίκαιη αποτίμηση της συνεισφοράς της ΕΕ στα δύσκολα χρόνια των πολλαπλών κρίσεων, οικονομική κρίση του 2009-10, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, πανδημία, δεν πρέπει να γίνεται συγκρίνοντας ποια ήταν η κατάσταση προ κρίσεων και πώς είναι τώρα αλλά συγκρίνοντας πώς θα ήταν η σημερινή κατάστασή μας αν δεν υπήρχε η ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει κάνει άλματα τα τελευταία 40 χρόνια της πορείας της. Οταν η χώρα μας εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 1981, η τότε ΕΟΚ περιλάμβανε 10 χώρες και οι πολιτικές αφορούσαν μονάχα την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Τελωνειακή Ενωση και την αναπτυξιακή βοήθεια. Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας χωρίς ευρωπαϊκή παρουσία. Αυτή η θεαματική επέκταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης τόσο γεωγραφικά όσο και σε νέες πολιτικές είναι αποτέλεσμα και απόδειξη της επιτυχίας της.

Η ΕΕ είναι η πιο ολοκληρωμένη μορφή περιφερειακής συνεργασίας και αποτελεί παγκόσμιο υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης. Είναι μια ένωση κυρίαρχων κρατών, μια Συμπολιτεία, που στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των λαών της. Η ΕΕ πρέπει να γίνεται αποδεκτή όχι μόνο από την πλειονότητα του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών αλλά από την πλειονότητα καθενός από τους 27 λαούς που την απαρτίζουν. Η δημοκρατική της συγκρότηση εξηγεί και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Η πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία όχι μόνο δεν εμποδίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα συνεργασίας και περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών στον αμυντικό τομέα.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της ΕΕ στον Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μην πυροβολείτε την Ευρώπη».