Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με όσα μεσολάβησαν τις προηγούμενες ήμερες με την «Ελπίδα», αλλά και με όσα θα ακολουθήσουν, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφές: Ο Πρωθυπουργός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Τι εννοώ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε δομικές αλλαγές με σκοπό την ενίσχυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων και πάνω σε αυτό το πρότζεκτ γίνονται, μαθαίνω, οι πυρετώδεις συσκέψεις και αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις. Στο Μαξίμου εξετάζουν διάφορα μοντέλα, κυρίως αμερικανικά και αγγλικά. Και προσανατολίζονται στο να υπάρχει μια «αίθουσα πολέμου», μια κεντρική δομή διαχείρισης κρίσεων που θα υπάγεται στην Πολιτική Προστασία και θα έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το ποια υπουργεία, ποιες υπηρεσίες, σώματα κ.λπ. θα την απαρτίζουν υποχρεωτικώς κάθε φορά. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους διαφόρους συνυπεύθυνους να είναι σκόρπιοι, ο καθένας στην υπηρεσία του ή και άφαντοι.
Ετήσιες κρίσεις
από το ΚΥΣΕΑ
Εχοντας κατά νου τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, προφανώς, η επιλογή του Μητσοτάκη να προεδρεύσει στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις που κατέληξε στις αλλαγές στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς μιλάμε για κρίσιμους υπηρεσιακούς τομείς. Με πρώτη πρώτη την Πυροσβεστική, για την οποία αποφασίστηκε η αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη κι η αντικατάστασή του με τον αντιστράτηγο Π.Σ. Αλέξιο Ράπανο.
Οι αποστρατείες
Σε ό,τι αφορά την παραπάνω απόφαση, το βάρος της είδησης δεν πέφτει τόσο στο όνομα του αντικαταστάτη όσο στην αποστρατεία. Ο Κολοκούρης είχε ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, γεγονός που οδήγησε οικογένειες θυμάτων να στείλουν επιστολή πέρσι στον Μητσοτάκη ζητώντας του να τον αποστρατεύσει. Η αφορμή μάλιστα ήταν τα όσα υποστήριζε στο υπόμνημα απολογίας που είχε καταθέσει στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση, τα οποία χαρακτήριζαν «προσβολή στους νεκρούς».
Χιλιάδες ώρες πτήσης
Σε ό,τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία, οι πηγές μου στο σώμα δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την επιλογή του αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ο Μπουρολιάς έχει πολλές χιλιάδες ώρες πτήσεων στο παλμαρέ του, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στη θέση του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας που κατείχε μέχρι πρότινος και γενικώς χαίρει εκτίμησης στο σώμα. Υπάρχει και μια λεπτομέρεια που δεν περιλαμβάνεται στα τυπικά του προσόντα αλλά έχει παίξει σίγουρα ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την υπηρεσία. Ο πατέρας του, Αθανάσιος Μπουρολιάς, ήταν επίσης πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 46 ετών εν ώρα καθήκοντος το 1979. Η εμπειρία αυτή όχι μόνο δεν απέτρεψε τον γιο του από το να ακολουθήσει τα βήματά του αλλά, αντιθέτως, τον οδήγησε μόλις ένα χρόνο μετά, το 1980, να εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων.
Μπράβο Τσίπρα!
Είναι φυσικό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - οι περισσότεροι, γιατί δεν παίρνω όρκο για όλους - να χαίρονται για την κατάθεση πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση. Αυτό όμως που αντίκρισα στα εισερχόμενα email ξεπέρασε κάθε δυνατότητα της φαντασίας μου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά έστειλε δελτίο Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο «Μπράβο Τσίπρα! Χίλια Μπράβο!». Αναρωτιέμαι πόση πολιτική ασφυξία υποκρύπτει τόσος ενθουσιασμός...
Νεοναζί βάνδαλοι
Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες τα μέλη του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, αφού κάποιοι αχαρακτήριστοι βανδάλισαν τα γραφεία του κόμματος στη Νεάπολη με χρυσαυγίτικα συνθήματα και σβάστικες. Και προφανώς πρόκειται για οργανωμένη κίνηση, καθώς πριν από μερικές μέρες είχαν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά στην Τούμπα και την Πολίχνη. Αποδεικνύοντας, δυστυχώς, ότι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή αλλά οι ιδέες της δεν έχουν «πεθάνει» ακόμη μέσα στην κοινωνία.
Πρόσφυγες πέρα
από την Αφρική
Φύλαξη συνόρων, καταπολέμηση κυκλωμάτων και παροχή ευκαιριών από την ΕΕ για νόμιμη μετανάστευση συνθέτουν την ελληνική πρόταση για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, όπως την αποτύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ιδρυμα Αφρικής-Ευρώπης. Με αυτή θα μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες (17-18 Φεβρουαρίου) για τη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καταδίκης «με τους αυστηρότερους όρους» οποιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης μεταναστών. Με ανοίγματα ήδη της ελληνικής διπλωματίας στην Αφρική, μίλησε για «ισχυρότερη παρά ποτέ» δέσμευση της Ελλάδας σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (ασφάλεια, κλιματική κρίση κ.ά.).