Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η κλιματική αλλαγή (την οποία βιώνουμε και στην Ελλάδα) επηρεάζει όλο και περισσότερες χώρες και μάλιστα αποτελεί... πονοκέφαλο και για αυτές που φιλοξενούν Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καλή ώρα όπως τώρα η Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες που αρχίζουν αγωνιστικά την Τετάρτη και ουσιαστικά την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν ουσιαστικά με 100% τεχνητό χιόνι, αναπτύσσοντας περισσότερες από 100 γεννήτριες χιονιού και 300 «όπλα» δημιουργίας χιονιού που θα καλύπτουν τις πίστες του σκι.
«Αυτό δεν είναι μόνο κοστοβόρο σε ενέργεια και νερό, χρησιμοποιώντας συχνά χημικά για την επιβράδυνση της τήξης, αλλά παρέχει επίσης μια επιφάνεια που πολλοί ανταγωνιστές λένε ότι είναι απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών του Sport Ecology Group στο Πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία και την ομάδα περιβάλλοντος Protect Our Winters η οποία δημοσιεύθηκε, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων.
«Ο κίνδυνος είναι σαφής: η ανθρωπογενής θέρμανση απειλεί το μακροπρόθεσμο μέλλον των χειμερινών σπορ. Επίσης μειώνει τον αριθμό των κλιματικά κατάλληλων χώρων φιλοξενίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες» αναφέρει μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη έκθεση και προσθέτει ότι ελάχιστες πόλεις από αυτές που έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν τέτοια διοργάνωση θεωρούνται αναξιόπιστες ή υψηλού κινδύνου για κάτι τέτοιο σήμερα με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Σαμονί (1924), το Σκόου Βάλεϊ (1960), την Αλμπερβίλ (1992), το Λίλεχαμερ (1994), το Βανκούβερ (2010), το Σότσι (2014).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ