Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούσαν πάντα, ακόμη και στις περιόδους του μέλιτος, μια δύσκολη εξίσωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η διένεξη του Αιγαίου συμπληρώνει φέτος μισόν αιώνα άλυτη. Στη σύγκρουση της γεωγραφίας, δηλαδή της αναγκαστικής συνύπαρξης, με την ιστορία, δηλαδή τα εκατέρωθεν εθνικά αφηγήματα, υπερισχύει μέχρι στιγμής η ιστορία.

Η εξίσωση αυτή πρέπει όμως τουλάχιστον να είναι «καθαρή». Το τελευταίο που χρειάζεται, ιδιαίτερα στις περιόδους της έντασης, είναι οι φωνές της μετριοπάθειας και της λογικής να πνίγονται από τις κραυγές του φανατισμού, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Οι γνώστες να χαρακτηρίζονται μειοδότες. O συμβιβασμός να βαφτίζεται προδοσία.

Δύο από τους ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει στενότερα τις τελευταίες δεκαετίες τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης και ο ομότιμος καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης, περιγράφουν με άρθρα τους στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα πραγματικά γεγονότα, απαντούν στην παραπληροφόρηση και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου.