Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η δημιουργία ενός ενιαίου και αρραγούς μετώπου της Δύσης έναντι της ρωσικής επιθετικότητας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας είναι ο στόχος της Δύσης, η οποία ανέβασε τους τόνους των προειδοποιήσεων προς τη Ρωσία ενόψει της κρίσιμης συνάντησης που έχουν σήμερα στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, υποδέχθηκε χθες στο Βερολίνο τον ομόλογό της τής Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο από το Κίεβο με τα νεότερα από τις συνομιλίες του με την ηγεσία της Ουκρανίας. Στόχος της τετραμερούς συνάντησης του Βερολίνου ήταν ο συντονισμός των κινήσεων για την απάντηση της Δύσης στην ορατή απειλή ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.
Εάν η Μόσχα επιμείνει στη συνέχιση της επιθετικότητας, «ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αποφασιστικότητα της Δύσης» να δώσει τη δέουσα απάντηση, τόνισε ο Μπλίνκεν. Αυτό ισχύει και για τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας μέσω υβριδικών επιθέσεων και παραστρατιωτικών δράσεων. Ταυτόχρονα προειδοποίησε και για τις ανθρώπινες απώλειες εκτιμώντας ότι μία νέα ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία «θα κοστίσει πολύ περισσότερα θύματα, από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα».
Με τη δήλωση αυτήν ο Μπλίνκεν αποσαφήνισε και τη θέση της Ουάσιγκτον μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από την προχθεσινή τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Διαβάθμισε όμως τη ρωσική απειλή, μιλώντας για «μικρότερη εισβολή» που θα επιφέρει περιορισμένη αντίδραση των νατοϊκών χωρών, και για μεγάλη επέμβαση που θα σημάνει «καταστροφή» για τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος αποσαφήνισε στη συνέχεια ότι, αν περάσουν ρωσικές δυνάμεις τα ουκρανικά σύνορα, θα είναι εισβολή και θα υπάρξει ταχεία και ενιαία απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση είναι ο πολιτικός δρόμος, και αυτός περνάει μέσα από τον διάλογο», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο. «Δυστυχώς η συμπεριφορά της Ρωσίας μιλά άλλη γλώσσα», διαπίστωσε η Μπέρμποκ. Κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης, προειδοποιώντας ότι κάθε νέα επιθετικότητα θα έχει βαρύτατες συνέπειες. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης, ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η Μπέρμποκ.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στον διάλογο με τη Μόσχα, παρά τα πενιχρά μέχρι τώρα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών. «Κάθε χιλιοστό είναι κέρδος και κάθε χιλιοστό αξίζει για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Η Μπέρμποκ ανήγγειλε ότι μαζί με τον γάλλο ομόλογό της Λε Ντριάν θα επισκεφθούν σύντομα την Ουκρανία για να αποκομίσουν και μία ίδια εικόνα για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Οι πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών εκεί είχαν μέχρι τώρα 14.000 θύματα. Στη Γερμανία έχουν νοσηλευτεί πολλοί ουκρανοί τραυματίες στις επιχειρήσεις. Περίπου τρία εκατομμύρια Ουκρανοί στην περιφέρεια Ντόμπας, που διεκδικούν οι ρώσοι αυτονομιστές, χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.
Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να επανενεργοποιήσουν το «Σχήμα της Νορμανδίας» με τη συμμετοχή επίσης Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο μπήκε στον πάγο μετά το 2015. Πάντως η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας. «Η Γερμανία έχει παράδοση αυτοσυγκράτησης στις εξαγωγές όπλων σε περιοχές κρίσεις», είπε η Μπέρμποκ, απαντώντας στο ενδιαφέρον της Ουκρανίας για γερμανικά οπλικά συστήματα.
Η ρωσο-ουκρανική διένεξη είναι μία «κρίση με παγκόσμιες συνέπειες», εκτίμησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας το απόγευμα στο ίδρυμα Atlantikbruecke στο Βερολίνο. «Η παραβίαση των βασικών αρχών της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης σημαίνει επιστροφή σε έναν κόσμο, στον οποίο οι κανόνες, τους οποίους από κοινού διαμορφώσαμε επί δεκαετίες, υποσκάπτονται και στο τέλος ακυρώνονται», είπε ο Μπλίνκεν. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, «πυρήνας της αντιπαράθεσης είναι η απόρριψη από τη Ρωσία μιας ενωμένης, ελεύθερης και ειρηνικής Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».