Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δεν έχουν περάσει 48 ώρες από τις αιφνίδιες προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το νέο μοντέλο του κόμματος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρινε αναγκαίο να δώσει τις δικές του εξηγήσεις (με συνέντευξη στο Kontra). Εδώ ανάμεσα σε άλλα επιχείρησε να επανέλθει αποσαφηνίζοντας το νόημα και τη στόχευση των αλλαγών που τελικά πάνε προς ψήφιση στο σώμα του 3ου συνεδρίου στις 31 Μαρτίου. Και πίσω από τις γραμμές, η βάση του κόμματος, τα διάφορα ρεύματα και κυρίως εκείνη η ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση που διαμορφώνεται εσωτερικά με τη συμμαχία των 53 - της ομάδας των παλαιών του Νίκου Βούτση και της ομάδας Βίτσα - έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να δουν ή να «διαβάσουν» το «πού το πάει ο αρχηγός».
Αυτή η ομάδα εξάλλου ήταν που μειοψήφησε, με ζωηρή παρέμβαση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε πλατφόρμα για αλλαγή του μοντέλου του κόμματος με εκλογή αρχηγού και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, για ποσόστωση 50% και για μια νέα ψηφιακή λειτουργία που θα «ενισχύει τη συμμετοχική δημοκρατία», όπως διευκρίνισε χθες. Ενα πρώτο και ενδιαφέρον σε σχέση με την περιπετειώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που κατέγραψε και τη μειοψηφία που αντέδρασε στις προτάσεις - ύστερα από πρόταση του Νίκου Βούτση - ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η αλλαγή μοντέλου είναι μια μελετημένη προσπάθεια που μια σειρά στελεχών επεξεργάζονταν καιρό και που έλαβαν υπόψη τους τα καταστατικά και τα οργανογράμματα πολλών κομμάτων διεθνώς (από τον Κόρμπιν μέχρι τους Podemos).
Και ένα δεύτερο σημείο που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πως εμφατικά ο ίδιος επιχείρησε να διαχωρίσει τις δικές του προτάσεις που υπερψήφισε το Πολιτικό Συμβούλιο από την εκλογή αρχηγού απ' τη βάση των ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Είπε, για παράδειγμα, πως οι εκλογές απ' τη βάση τύπου «είδα φως και μπήκα» ομοιάζουν μόνο με εκείνες του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, ενώ προσφάτως ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε το καταστατικό της ΝΔ και πλέον μπορούν να ψηφίζουν μόνο τα μέλη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ. Το παραπάνω είναι και μια έμμεση απάντηση σε μια ζωηρή υποψία ή και ανάλυση πολλών εκ της Ομπρέλας (53 συν σύμμαχοι) που θεωρούν πως το νέο μοντέλο λειτουργίας απλώς προάγει ένα μεταπολιτικό οργανόγραμμα, που θα δυναμώσει το σταρ σίστεμ και θα ενισχύσει ένα «περονικό κόμμα» χωρίς λογοδοσία στα μέλη του. «Αν ήθελα κόμμα αρχηγικό, δεν θα πρότεινα μια συνολική πλατφόρμα αναβάθμισης και της νέας Κεντρικής Επιτροπής» είναι η απάντηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των επίσης ζωηρών υποστηρικτών του. Στους δεύτερους αθροίστε τούς αμιγώς προεδρικούς, την Κίνηση Μελών των Νίκου Παππά - Χρήστου Σπίρτζη κ.ά., αλλά και μια σειρά πασοκογενών της Προοδευτικής Συμμαχίας, στελέχη εκ της Γέφυρας (π.χ. τον Νίκο Μπίστη) και όλα της ΔΗΜΑΡ.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η επόμενη ημέρα του Πολιτικού Συμβουλίου και των διαρροών της εκεί οκτάωρης(!) συζήτησης βρίσκει τις όχθες του κόμματος σε μια σύνθετη συνθήκη. Οι προεδρικοί και οι πασοκογενείς εκτιμούν και τονίζουν πως η βάση του κόμματος και μεγάλο μέρος της Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν ενθουσιαστεί από τις προτεινόμενες αλλαγές αφού για καιρό ένιωθαν οι ίδιοι πως δεν είναι μέρος του μετασχηματισμού του κόμματος και της νέας του τοποθέτησης μετά την εκλογική ήττα του θέρους του 2019. Οι της Ομπρέλας και οι παλαιοί διαπιστώνουν πως επιχειρείται μια ταυτοτική αλλοίωση απ' τα πάνω, ενώ βλέπουν τις διεργασίες και διαδικασίες που προτείνονται ως ξένες με την κουλτούρα της Αριστεράς. «Θα το σκεφτούν όλοι καλύτερα όσο περνάει ο καιρός και πιστεύω θα το εγκρίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, είναι φυσιολογικές οι αντιδράσεις», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος που έχει συμφωνήσει με τις αλλαγές είπε χθες (Στο Κόκκινο) πως «είναι μια πρόταση εύλογη και αυτονόητη εν έτει 2022, όταν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ενός ψηφιακού καπιταλισμού».
Εμπειροι γνώστες του παρασκηνίου λένε πως καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε μια προωθητική κίνηση που θα αναδιέτασσε την τράπουλα. Η είσοδος του Νίκου Ανδρουλάκη στο παιχνίδι και το ενδιαφέρον αλλά και το ρεύμα γύρω απ' το ΚΙΝΑΛ διαδραμάτισαν τον ρόλο τους. Το δημοσκοπικό τέλμα, παρά τη φθορά της κυβέρνησης, επίσης. Πάντως, όπως διαφάνηκε και χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινηθεί από εδώ και πέρα συναινετικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επαναλαμβάνει το αίτημά του για λαϊκή ετυμηγορία και θα υπενθυμίζει πως τους χωρίζει άβυσσος. Μια στρατηγική αποκλεισμού του τρίτου πόλου είναι στα σκαριά. Και έχει σχέση και με τις αλλαγές που θέλει για το κόμμα του.